Sobre les ones radiofòniques locals.

Fa uns dies, Batakada Radioactiva un programa de ràdio Gràcia (107.7) ens van convidar a explicar el projecte de la llibreria Sirga. Primer vam fer una explicació breu per telèfon però com no vam tenir temps per res, ens van convidar a explicar-los-ho en persona el dilluns següent.

A més ens van arrencar una col·laboració setmanal, en la qual recomanarem algun llibre, algun autor o alguna llibreria i farem difusió del nostre “tinglado”.

Aquesta col·laboració setmanal em fa molta il·lusió. Des d’aquí el meu agraïment per la oportunitat.

A més, veure en directe la realització d’un programa de ràdio amb tots els equips, els botons, les sales insonoritzades, els micròfons, els auriculars, les llums vermelles i el personal tècnic va ser una meravella.

La ràdio és majoritàriament un mitjà de comunicació que funciona en una sola direcció, malgrat que la participació del receptor es pot potenciar, sobretot si parlem de ràdios locals o municipals sempre hi ha una relació desigual entre els que intervenen en el procés comunicatiu.

I sovint hi ha els exclosos de les ones radiofòniques també. Tenir i mantenir els equipaments tècnics i els professionals que els han de fer funcionar en òptimes condicions té un cost elevat, però potser el cost més greu no és l’econòmic.

El poder dels mitjans de comunicació per petit abast que tinguin és molt important. Ràdio Gràcia, podria ser una ràdio coneguda i escoltada per molta gent del barri i la resta de la ciutat. Té prou coixí social per ser-ho i em sembla que en som mereixedors. No hauria de ser mai una la plataforma de lluïment personal del director de torn sinó un projecte participatiu de dinamització social i cultural.
Podria ser una ràdio representativa del conjunt de ciutadans de la vila i les seves associacions, entitats, etc. En canvi no se l’escolta ningú. En canvi la deixaran morir sense aprofitar els recursos públics que anualment es destinen i que surten de les butxaques de tots els ciutadans/nes.

Tenint en compte el potencial d’una ràdio, hauria d’estar en unes mans més competents i honestes, que es preocupéssin per la millora i renovació de les instal·lacions i equips. Que es preocupéssin de la qualitat dels programes i del benestar laboral de seus treballadors o dels seus col·laboradors. Em fa molta ràbia tanta incompetència o tanta mala bava premeditada.

3 comments to Sobre les ones radiofòniques locals.

  • A mi m’encanta la radio. La trobo genial, molt millor que la TV tant en continguts (normalment) com en comoditat d’escoltar-la a tot arreu, fent altres coses, etc.

    Ara amb mitjans com Internet és fàcil fer una ràdio (per Internet). No cal tanta tecnologia, està més a l’abast de tothom. De fet un podcast es pot veure com una ràdio, no? doncs això, qualsevol persona pot montar una ràdio a casa 🙂

    Gràcies per escriure sobre la ràdio!

  • Eli

    Ja sé que és cutre “auto-comentar-se” però és que està relacionat.
    El primer cop que vaig anar a aquest programa de ràdio, Batakada Radioativa, em van arrencar una col·laboració setmanal.

    La llibreria Sirga, ha de recomanar un llibre. Així que hi parlo cada dilluns, uns deu o quinze minutets. Sempre parlo més del compte. Però és molt divertit, perquè els conductors del programa, l’Oriol i el Roger, ho fan amb humor i amb un to de familiaritat que s’encomana.

    Ara estic progressant en un tema (encara em costarà una mica) aconseguir que l’altre gent de la Sirga hi col·labori. Parli a la ràdio i escrigui la ressenya.

    Sempre em diuen que sóc una especialista en enredar la gent a fer mil coses. Quan ho aconsegueixi ho escriuré.

    No ho sé si ens escolta molta gent. En tot cas, no és excusa per no fer-ho el millor possible.

    107.7 dilluns de 21:00 a 22:00 hores.

  • francisca

    les radios son divertides peró al moment tambe aburrides

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>