Developers! Developers!!!

Normalment entre pràctiques de la universitat, temes personals, llegir una mica, etc. em queda poc temps per desenvolupar… però no per aquestes vacances de Setmana Santa 🙂

qDacco

Aquesta Setmana Santa “versió estudiant” (és a dir, 9 dies de festa) he estat fent una nova versió del programa qDacco. S’en poden veure imatges a la seva pàgina Web (encara no he pogut posar les noves allà, mentrestant es poden veure aquí)El qDacco és una aplicació en mode gràfic, per sistemes Unix. Està programada amb les llibreries Qt. Serveix per utilitzar el diccionari Dacco… un diccionari català-anglès i anglès-català lliure, fet des de zero per voluntaris que són catalano-parlants i anglès-parlants.
Les novetats més destacades de la nova versió de qDacco són:

  • permet buscar les paraules més properes (sobretot útil quan escrivim malament una paraula),
  • permet enviar comentaris de les paraules, per properes edicions del diccionari. O bé reportar paraules que no existeixen,
  • gràficament està molt millorat, icones noves, molt més ben acabat. En aquest punt m’ha donat un bon cop de mà en Jordi

A més a més, qDacco va entrar fa setmanes al projecte Debian. És a dir, tots els que feu servir Debian podeu instal·lar-lo mitjançant apt-get install qdacco . De moment es troba a Debian Unstable (versió 0.4) i Debian Testing (versió 0.3). A la pròxima versió estable de Debian, també s’hi trobarà.

Si feu servir Ubuntu i no teniu els repositoris de Debian, us podeu descarregar el paquet dacco-common i qDacco i instal·lar-los amb dpkg -i, tot i que no ho he provat. A la Web abans esmentada hi ha instruccions per compil·lar-lo, per si algú ho vol fer.

Gqview (pegat)

Apart del qDacco aquests dies també he fet un pegat pel Gqview. El Gqview és un programa per visualitzar imatges, el faig servir des de fa molts anys. Permet veure les fotos a pantalla completa, que canviïn automàticament, rota automàticament les fotos si és necessari, etc.Una característica que pel meu gust li faltava (i sense entrar en fer “adreces directes” de teclat i coses semblants) és que permetès copiar els PATH’s de les fotos al portapapers. La situació que ho faria servir és quan estic veient fotos, i en tinc algunes seleccionades que vull enviar per scp, o bé fer-ne un tar, o bé mour-les, etc. etc. però des de la línia de comandes (gqview permet fer algunes operacions des dels menús).Com que és programari lliure no hi ha hagut cap problema en fer-hi un pegat, que es pot descarregar d’aquí mateix. Amb això tindrem una entrada més al menú que serveix per “Copy PATH” (al portapapers). Ara només cal fer “Copy PATH”, i ja tenim els PATH de les fotos apunt al portapapers!

La instal·lació d’un pegat, sense ser difícil, no és recomanada pels usuaris finals… bàsicament cal baixar el codi font del programa (el pegat aplica amb la última versió estable i la última de desenvolupament). Un cop s’ha baixat el codi font, anar al seu directori i fer “patch -p1 < /home/carles/down/gqview*patch". Llavors només cal compilar amb el mètode tradicional ./configure; make; make install . Vaig enviar el pegat a la llista de gqview-devel, amb una mica (molta) sort entrarà a les properes versions de Gqview.

Gestió de fotos

Quan vaig de viatge amb més gent, normalment portem varies càmeres. Amics, familiars, van amb una càmara digital i, per exemple, jo amb una altra. No m’agrada fer fotos quan veig que l’altre gent està fent la mateixa, ho trobo una pèrdua de temps i energia. Si ja fan la foto, prefereixo mirar el paissatge/monument/… en directe que no fer-hi jo una altra foto, igual que la primera. Quan acaba el viatge copio les fotos de tothom.Quan arribo a casa, hi ha el problema d’organització de les fotos. Tinc una sèrie de fotos d’una càmara, i després les d’una altra càmara. Cal pensar les fotos d’on són, ja que els noms de fitxers poden variar. No segueixen un ordre de “totes les fotos de dilluns el matí, i després de dilluns a la tarda”. Al final no queden ordenades, i fan de mal veure…L’script que estic fent (ja funciona per ús personal) és que agafa dos directoris de fotos, i copia (o mou) les fotos a un tercer directori renombrant-les amb la forma “Any-Mes-Dia Hora-Minut_numFoto.jpg” (on numFoto només apareix si dues fotos estan fetes al mateix minut). D’aquesta manera queden ordenades. A més a més, agafa la informació de la data del camp Exif necessari, no de la data del fitxer (que és una informació prou volàtil, ja que no tots els sistemes/maneres de copiar la respecten).

Em queda polir una mica més l’script per tal d’acceptar “numerar” les fotos amb un nom de base, canviar la mida o girar-les. Tot això ara ho estic fent amb alguns scripts amb Bash, fets o recollits de varis llocs, però quedarà millor amb un sol de Python, el qual sempre hi podré posar una petita interfície gràfica si així ho considero (sempre mantenint la versió en mode text, naturalment!)

De fet ho faig amb Python perquè així n’aprenc una mica, és un llenguatge que no conec massa.

Mida/”tamany”

Tal com vaig comentar a una altra entrada, ja he enviat als traductors a català dels paquets que tinc instal·lats que utilitzaven “tamany” enlloc de mida o grandària. La resposta ha estat positiva, així que les següents versions espero que ja no hi hagi aquesta incorrecció. A veure si la pròxima Debian pot estar ben neta en aquest aspecte :-)He trobat algunes perles a les traduccions, però de moment no les comentaré… 🙂

5 comments to Developers! Developers!!!

  • xavi

    Felicitats pel teu hackerisme!

    Crec que estaria bé que aparegués el teu nom en alguna de les pàgines de qDacco que has linkat:
    http://www.catalandictionary.org/catala/?q=node/32
    http://pinux.info/qdacco04/

    que sigui programari lliure no vol dir que no es vulgui reconeixer el mèrit o el copyright.

    També hauries d’informar -si encara no ho has fet- als de Softcatalà.

  • A la Web de catalandictionary ho posaré quan pugui canviar el text, que hi ha un problemilla i ara no es pot…

    A la meva era només per posar-ho aquí, quan faci el copiar-enganxar ja ho posaré bé (apart de posar que la documentació i demés m’ho ha fet el jordi, aquest cop)

    Els de softcatalà informaré quan hagi pogut posar en ordre tot el demés 🙂

    Fins aviat!

  • xavi

    Pel que fa a l’script de les fotos, no has pensat en unir-te a algun gran projecte? com F-Spot per exemple? És perfecte per a tu perquè té una bona comunitat, demanen desenvolupadors, disposen d’una llista de tasques pendents i una de noves característiques. O és que vols tenir un altre paquet a Debian? 😉

    Per cert, aprofito l’avinentesa per a dir que m’han acceptat la presentació de Chronojump a la GUADEC, i serà el mateix dia que F-spot.

  • Hola!

    Em miraré el F-Spot, no el conec. Per les fotos fa molts anys que em sento molt còmode amb el gqview, fa el què necessito (i una mica més/massa).

    També podia haver fet el què estic fent pel gqview… el qual fa temps que implementa una opció per buscar fotos duplicades (no pel nom ni contingut, troba les que tenen diferent resolució, etc.).

    La veritat, volia alguna cosa per fer lo d’ordenar les fotos (que es resumeix en agafar les fotos de dos directoris, agafar la data del camp Exif i posar-ho com a nom a un directori destí). Ho necessitava per mi, i ho vaig fer amb Python per jugar-hi una mica… i després hi he afegit (i acabaré de fer-hi uns detalls) una capa de Qt.

    Desenvolupar amb Qtdesigner + Python + Qt és molt ràpid. Fer el “core” amb Python i que es pugui cridar des de la línia de comandes (ho puc fer) o bé el mateix des de Qt, està molt bé (tinc unes classes comunes, no estic cridant executables).

    Tinc un conflicte intern: vull un super-mega-programa que pot retocar-organitzar-etc. fotos, o bé vull varis programes petits?
    La gent sol preferir un super-mega-programa, però la filosofia Unix sempre ha estat de molts programes petits, que fan la tasca molt bé i es comuniquen molt bé entre ells. L’últim part amb programes gràfics queda una mica… fluixa (a nivell d’usuari, costa comunicar programes gràfics)

    Fer-ho amb Python+Qt m’ha ajudat a aprendre’n, això sí.

    No ho faig per tenir un paquet a Debian… si l’objectiu fos aquest tindria més probabilitats de ser infeliç que feliç 🙂 . A Debian hi ha uns 15.000 paquets, a freshmeat uns 75.000 _projectes_ entrats (un projecte sol generar molts paquets, p. ex. KDE…)

    Fins aviat! I espero poder anar a la presentació del Chronojump + F-Spot! (programa que no m’ha arrencat després del apt-get install f-spot :-P)

  • […] estat fent una nova versió del programa qdacco. Per Setmana Santa passada ja vaig escriure alguna referència al […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>