Del principi de localitat, temporalitat i el turisme

En molts camps de la informàtica es fa servir el principi de localitat i de temporalitat. Per exemple en sistemes de caché, se sol suposar que a continuació s’accediran a dades pròximes de les que s’han accedit últimament. Si ens imaginem un programa que s’està executant, sol passar això. Solen ser instruccions seqüencials, més que “salts” així que l’aproximació és bona (a bases de dades el mateix, etc.)

L’altre principi que se sol fer servir és el de “temporalitat”. Dades consultades fa poc tenen més probabilitats de consultar-se que dades consultades fa més. En la vida també: tenim una sèrie de telèfons que utilitzem més que molts d’altres, que els tenim però no els fem servir. El sistemes de buffer/caché de Linux en part funcionen així.

Tornant al principi de localitat, hi ha un fenomen curiós. Buscar a Internet amb algun cercador certa informació, i trobar-la a una Web de l’altre punta del món que no és més que la pàgina “man” que teniem al disc dur. Quina despesa inútil de bits d’informació amunt i avall, routers commutant paquets, un disc dur a l’altre costat del món fent una petició… per tenir el mateix document que teniem (típicament, amb la documentació del programa, al man, o a /usr/share/doc). Fins i tot es podria dir que és poc ecol·lògic!

A vegades també passa el mateix amb els viatges. El cap de setmana vinent amb uns amics teniem pensat anar a Toulousse, a veure com fan l’Airbus (també un museu, l’avió Concord, etc.). També voliem veure Carcassona, no hi he estat mai i sembla extraordinariament fantàstic… al final ens han canviat els plans: no es pot visitar l’Airbus aquesta setmana (tancat) i durant unes setmanes ja està ple (cal demanar plaça amb antelació).

Al final anirem només un dia a una sèrie de llocs a la zona de Girona (els meus amics ho coneixen una mica més). A vegades és una llàstima, haver anat molt més lluny sense conèixer el què hi ha aprop. No dic que calgui “veure tot el què hi ha aprop abans de sortir fora”, però sí intentar si és possible equilibrar-ho una mica. Conèixer millor zones d’altres països que el propi és, si més no, curiòs. Hi ha qui també diu “sempre estaré a temps de veure el què hi ha aprop…”

Així que el principi de localitat, que evidentment se sol fer servir a l’informàtica, a la vida cotidiana* a vegades no es compleix…

*: hi ha qui escriu “a la vida real”. La informàtica també és vida real, almenys així ho considero.

8 comments to Del principi de localitat, temporalitat i el turisme

  • xavi

    Hola Carles

    Recordo quan vaig programar un xat per a deporteyciencia, que els editors ens comunicàvem usant el xat alguns dies en que estàvem tots en la mateixa sala (física, real) o sales adjacents. Recordo un dia que em vaig adonar de que no podia ser, que si estàvem uns davant dels altres, no havíen d’anar les nostres paraules circulant per mig món.

    També quan es va fundar Port Aventura, molts tarragonins vam trigar força anys en anar-hi, tot pensant que sempre hi podríem anar, mentre la gent de fora es pensava que hi passàvem cada tarda.

    Les relacions de comunicació via telemàtica no han de substituir les relacions personals, segons Manuel Castells, les relacions telemàtiques enforteixen les relacions personals. En el nostre cas, ara serem més amics i estarem més units gràcies al blog, independentment que els nostres bytes facin un camí molt més llarg que la distància física que ens separa.

  • Eli

    Hola,

    Pel que fa al turisme, fins fa una setmana no havia estat mai a València ni rodalies. Em vaig adonar que era tant aprop i que s’assembla tant al Principat. Jo els hi tinc cert recel als Valencians. Però d’ençà aquella visita m’ha canviat la visió que en tenia, molt esteriotipada certament. I m’hi aproparé més sovint i sense manies. D’això m’ha servit a mi, n’estic contenta.

    Pel que fa a Port Aventura, quina bona idea! Per què no hi anem ? un dia quan ens desocupem.. de totes les coses…va ! sí ! serà moolt divertit!

  • Hola Eli!

    Port Aventura està bé, però no faria una visita al Aquí hi ha unes fotos, jo tinc ganes de tornar-hi. Ho expliquen molt bé, de forma personal.

    La web del museu. I llavors dinar/berenar a Collioure (o com s’escrigui).

    Sense desmerèixer Port Aventura 🙂

  • valenciana :P

    hola!!

    respecte a lo dels valencians… hauria de dir qque no tots son bons ni roins, simplement som persones independents i que encara que tenim en comu moltes coses, la majoria va molt a la seua, no agafes l’esteorotip que us arriba i l’apliques a tots els individus valencians que pugues coneixer :P. Es com si jo pensara que els catalans sou uns racans, pero se q alguns de vosaltres no ho sou. Crec que cal que conegues algu de Valencia per tindre un punt de vista més directe de la realitat valenciana.

    PERCERT!!, qui te un dia lliure per vindre a les FALLES!!! xDD

    Fins aviat

    Laura

  • Xavi: si esteu tots a una sala, no cal que els bits viatgen massa… heu de montar un servidor Jabber a la sala. Així tot solucionat :-))
    El blog està a Manresa, els bits no van pas per mig món! (bé, quan tu estas a Brasil sí, eh?)

    Valenciana: per tenir un punt de vista més directe de la realitat Valenciana no és suficient coneixent una persona… no és una mostra significativa. Amb la de catalans “cabrons” que hi ha, algú es podria pensar que tots ho són/som! A estudiar estadística i… com era allò… zona de confiança? ¿? ara m’ha marxat, la mostra mínima per tenir un interval de confiança, vaja 🙂

  • xavi

    Quant a lo de Port Aventura o el que volgueu… m’apunto!

    Carles: en aquell moment no hi havia Jabber o no era trivial i usual tenir un servidor de Jabber. I el nostre servidor estava a Madrid, però mira, tot i que pinux.info està a Manresa, mira tot el camí que fan els meus bits per a arribar-hi:

    xavier@brindis:~ $ traceroute http://www.pinux.info
    traceroute to http://www.pinux.info (80.32.81.197), 30 hops max, 38 byte packets
    1 192.168.1.1 (192.168.1.1) 4.108 ms 3.241 ms 8.265 ms
    2 192.168.153.1 (192.168.153.1) 48.411 ms 52.759 ms 45.528 ms
    3 145.Red-80-58-123.staticIP.rima-tde.net (80.58.123.145) 48.978 ms 47.584 ms 47.127 ms
    4 102.Red-80-58-91.staticIP.rima-tde.net (80.58.91.102) 49.561 ms 47.908 ms 48.972 ms
    5 118.Red-80-58-123.staticIP.rima-tde.net (80.58.123.118) 47.537 ms 48.369 ms 46.488 ms
    6 * * *
    7 197.Red-80-32-81.staticIP.rima-tde.net (80.32.81.197) 103.569 ms 119.252 ms 235.587 ms

    Adéu, besinhos.

  • Xavi: lo de Jabber era una mica una broma. Per veure que la tecnologia ho permet, jo tampoc hagués pas montat un servidor Jabber allà mateix (o sí, però en principi no 🙂 )

    Sobre el traceroute, segueix amb la mateixa broma una mica… en tot cas, si fas servir el xtraceroute és més divertit i tot (tot i que no és perfecte). Ops, sembla que ara es diu xt, i està al paquet xt. Potser no és com abans… però la idea ha de ser la mateixa… potser ja ho coneixies.

  • eli

    Per Valenciana,

    A mi això de les falles m’encantaria. Vaig anar a la plaça de l’ajuntament a veure una “mascletà” en diumenge, ple de gent a les 14:00 h i va ser xulíssim.

    El problema és que aquest mes he esgotat el pressupost disponible per esbarjo i festes vàries… sinó no seria aquí ara mateix. Així que esperaré l’any vinent per veure-les.

    Però no descarto passar uns dies d’estiu per la zona. Fent ruta mb bicicleta.
    Ja veurem.

    Una abraçada.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>