El radiotelescopi d’Irbene -Letònia

(ve en part de l’entrada anterior sobre Estònia/Letònia)

El radiotelescopi va ser construït cap a l’any 1970 (ull, aprox!), per l’Unió Soviètica. El seu objectiu inicial era espiar les comunicacions a la guerra freda, de fet, l’Unió Soviètica tenia 2 o 3 telescopis més repartits en el seu territori, i comunicats entre sí amb antenes direccionals per passar-se l’informació. Aprop del radiotelescopi que parlaré hi ha també una antena direccional, més petita, que era la que s’havia fet servir per les comunicacions entre les diferents bases.


Per arribar al radiotelescopi cal utilitzar una carretera poc transitada, en prou bon estat. Depen d’on es vingui cal fer uns 40 Km. de pista, fet que aquells països és més habitual que aquí (i se circula a uns 60-90 Km/h sense problemes).

A l’arribar una Sra. (la guia) ens va demanar si parlàvem Lituà, vàrem dir que no. Anglès els dos que érem allà, l’altre persona també rus i estonià. Ens va dir la senyora que esperéssim que tenia un “grup” de lituans… el grup era de 3 persones (jo per grup normalment m’imagino més de tres).

Després de l’espera ens va tocar passar a nosaltres. En una paraula: impressionant. La guia ho feia molt bé, si més no quedava molt ambientat. Parlava anglès (força malament) i comunicant-se amb rus quan no ho sabia fer en anglès.
Radiotelescopi

La història del radiotelescopi és que els russos van estar allà fins que es va desfer l’Unió Soviètica. Llavors, i com que no es podien endur el radiotelescopi sencer (que actualment és el setè o vuitè més gran en diàmetre del món) es van endur les parts electròniques, i van trencar cables amb destrals o altres eines. Actualment per dins encara hi ha trossos que estan en mal estat, plaques al terra per forats que s’hi van fer, etc.

Els Letons van estar dos anys estudiant com anava el radiotelescopi per tornar-lo a posar en marxa. No m’estranya, imaginant com va quedar tot de destruït. Es pot veure el “panell de control anterior” (amb lletres russes, evidentment) i el nou “panell de control”: un PC (una mica estartalat). No sé quin sistema operatiu, estava apagat ja que aquell dia no treballaven.
Control antena -abans

Control antena -ara

Vàrem estar a dins del radiotelescopi, on hi havia hagut els russos. Als soldats que treballaven allà no els hi era permès moure’s del seu departament/pis, per veure què hi havia a les altres estàncies. De fet, abans de marxar es van passejar per totes les estàncies per veure què hi havia. La senyora no ho va dir, però gairebé segur que era per evitar que agents espies poguessin conèixer massa informació del radiotelescopi… si no tenien una idea del global era més inútil espiar.

El radiotelescopi per dins té parts mecàniques (mecanismes hidràulics), per moure’l. També té parts que podien estar construïdes de submarins o altres armaments, per la forma que tenia i el què vaig entendre de la guia.
Visió interior radiotelescopi

Llegit no és el mateix que ser-hi, ni molt menys. Però per mi va ser una de les coses que més em van agradar de Letònia, això que és “arriscat” anar allà: és possible que aquell dia treballin i llavors sembla que no es pot visitar per dins, si més no, alguns trossos no es poden visitar.

Ah! a uns pocs kilòmetres del radiotelescopi hi ha una ciutat fantasma: és on vivien les famílies dels soldats. Van haver de marxar a corre-cuita, i dins els edificis sembla que encara queda tot tal com estava el moment de deixar-ho. De fet, el passar per primer cop semblava talment que hi havia hagut una guerra (ho vàrem comentar i tot). Després la guia ens va dir que era una ciutat fantasma, així que no havia estat només una impresió sinó que era una realitat.
Edifici fantasma, radiotelescopi
Més informació del radiotelescopi.

PD: veig que alguna foto, al canviar la mida, no ha respectat la proporció… no tinc temps ara, ho arreglaré…

6 comments to El radiotelescopi d’Irbene -Letònia

 • Eli

  És molt guapo, encara que estigui fet malbé. I si encara funciona malgrat la destrossa, deu estar ben fet.

  Quina antena, és gegant noi. Com és que se’t va acudir de visitar-lo? ja el coneixies?

  En aquests tres estat, els seus habitants conèixen els idiomes dels veïns, amb fluidesa o entre ells es comuniquen en rus…?

  Si poguéssim fer servir l’antena per agafar senyals de wireless, n’agafaríem de tota Europa, no? quin abast tenia per espiar?
  Imagina’t aquesta parabòlica dalt del meu terrat. És que fliparien els veïns.

 • Com s’em va acudir visitar-lo? En una Web de coses interessants de Letònia sortia. Jo quasi pensava que només el podria veure per fora, veure’l per dins i re-viure l’història és genial.

  A uns fulletons de temes de Letònia també sortia, així que no és una cosa massa rara 🙂

  En aquests estats, es comuniquen amb rus entre ells. No saben els idiomes veïns. Cal tenir en compte que entre els 3 estats (Estònia, Letònia i Lituània) els idiomes són molt diferents. N’hi ha dos que l’idioma té alguna csoa a veure, però m’atreveixo a dir que són molt més diferents que Català/Castellà – Francés, Portugués o Italià)

  A més a més, no tothom parla rús. Crec que hi ha generacions més joves que no en saben (o no gaire). El rús amb les seves lletres també és un tema afegit de dificultat.

  Tema radio-telescopi, per senyals wireles… no hi entenc, no sóc telecos… sí que sé que cada freqüència li va bé una mida d’antenes (múltiples de la freqüència), no sé si aquesta compleix els requisits. I crec que seria una antena direccional, així que aniria bé tenir una altra antena a un altre punt i que es poguessin parlar entre elles. De fet a vegades es fan coses tipus rebots a la ionosfera (o no sé quin punt de l’atmosfera), i es podria intentar també… però crec que llavors cal canviar a unes freqüències que no són les de wireles. En tot cas, no crec que estigui estudiat per això :-)))

  L’abast que tenia no el sé, em temo que molt gran 🙂

  Crec que el teu edifici cauria amb l’antena. Ens va dir el pes i no recordo quantes tones eren 🙂

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>