Flash de nou. Internet i protocols lliures

A l’Euskal Party (ja n’havia parlat) es va fer un debat sobre disseny de pàgines Web i temes semblant. No hi havia un ponent com a tal, sinó que el públic va anar col·laborant i parlant del tema, oferint experiències ja sigui des del punt de vista de dissenyadors com d’usuaris.

Vaig treure el tema del Flash, ja comentat també a Pintant i a Bitassa a Lloure diverses vegades (una, dos i tres).

Durant aquell debat van sorgir molts problemes. Molts cops el debat anava als problemes tècnics, malauradament. El Flash mal usat (o sobre-utilitzat) a moltes Webs té incomoditats pels usuaris. Molts cops no es pot fer un simple copiar-enganxar, no es pot imprimir, no es poden fer enllaços a punts concrets de la Web, etc.

El tema ètic està més que parlat als enllaços d’en Benjamí (especialment aquest)

Només m’agradaria afegir una reflexió que vaig comentar allà, i tenia pendent d’escriure-la al blog. És sobre la història d’Internet. Si pensem amb capes què passa quan enviem un paquet per Internet (per exemple, veure una pàgina Web) podem detectar des de capes altes a baixes:

 • CSS, HTML
 • HTTP
 • TCP
 • IP
 • Ethernet

(I les que em deixo!)
La majoria de parts d’Internet són el què són perquè des del començament ha estat basat en protocols lliures. Tothom els ha pogut implementar sense haver de pagar, i de forma lliure. Empreses que fan navegadors, routers, switchos, servidors, etc. han pogut tenir el seu lloc perquè hi ha hagut el protocol estandaritzat i a partir d’aquí tothom ha fet.

Realment volem ara tenir, sobre aquestes capes de protocols lliures un pegat no lliure? (és a dir, Flash). Volem que Internet canviï el rumb de com ha anat fins ara?

El tema és més extens: canals de comunicació lliures, emissor i receptor lliure, etc. però no podem mal-encaminar-nos amb una tecnologia que normalment és evitable. Tampoc vull fer més llarga aquesta entrada 🙂

5 comments to Flash de nou. Internet i protocols lliures

 • Jo crec, sincerament, que el flash es una eina d’animació, que pot servir per fer banners, clips, petits anuncis, series de dibuixos… pero crec que flash s’utilitza massa i malament per fer webs senceres, menus, o birgueries sense masses funcionalitats…
  Aixo es la teoria… però despres veus algunes webs… i s’et cauen els collons al terra… i penses… que precios que es el flash en unes bones mans…

 • xavi

  Les pàgines web del món de l’espectacle fan un ús total de flash, queden pàgines boniques, això sí, però amb tots els problemes del flash. La situació és tant habitual que ara mateix una pàgina web d’questa temàtica sense Flash, surt molt mal parada al primer cop d’ull.

  Com a exemple, mireu la web de la darrera companyia en la que vaig treballar:
  http://www.lacremallerateatre.com/

 • Crec que aquest exemple del teatre és un de dolent. Hi ha un conjut de factors que fan empipar: el canvi de ratoli, popup (pantalla completa), menu semitransparent i la intro…

  Un menu en flash es bonic i pot ser molt accessible, toto és questió de saber dissenyar correctament la web. Sols cal lleguir algun manual o comentaris d’accessibilitat de moltes webs per internet per fer un web simple, fàcil d’usar i que entri pels ulls.

  Un exponent clar, i és on vaig aprendre a usar el Flash és http://www.cristalab.com. No vull fer publicitat, però aqui jo vaig trobar un suport gratuït que no he trobat a gaires llocs més.

  Un petó.

 • Hola Gennius,

  Primer de tot gràcies per visitar la pàgina i deixar-hi un comentari.

  Dit això, m’agradaria comentar el fons d’aquesta entrada de Flash de forma esquemàtica. A vegades, explicar massa les coses o donar-li massa voltes ajuda a fer perdre el nord a qui ho llegeix.

  L’entrada original comenta que tots els protocols on es fonamenta Internet són “oberts” i “lliures”. Flash no. I si ara volem una Internet controlada per algú?

  El què dius: un menú en flash pot ser bonic i accessible. Sempre amb els permisos de torn d’Adobe! Per mi això ja trenca qualsevol accessibilitat. I no serà accessible a usuaris de Linux i PPC, per exemple. Més ben explicat a la Web d’en Benjamí, i també aquest..

  Fixat que en Benjamí i jo a dalt no parlem (normalment) de temes tècnics envers Flash. És una tecnologia que conec poc, i el 80% de webs en fan mal ús. Sé que s’en pot fer bon ús, però no estem parlant de si és “bo” o “dolent”. De fet jo havia dit que no era accessible però l’última versió sé que incorpora temes d’accessibilitat. Però encara no és lliure…

 • Si sigue asta el fondo o ya entra no oares me

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>