Fa uns dies vaig fer aquesta pàgina Web (gràcies a l’ajuda d’en Fran, per corregir l’anglès!). Explico aquí quatre detalls del qphotosort, per acabar de completar l’explicació oficial 🙂
El qphotosort el vaig començar per setmana santa passada. Com passa el temps! (no, no he estat fent-ho tot el temps). De fet, en aquesta entrada ja en vaig fer menció (veure “Gestió de fotos”). El vaig començar en mode text perquè tenia un problema que no podia solucionar amb altres programes, i després vaig fer la capa gràfica perquè volia aprendre a programar amb Qt fent servir Python.
Llavors tenia un qphotosort “quasi funcionant perfecte”, amb Qt 3.x. Fins a l’estiu no vaig fer-hi quasi bé res més. Ho feia servir jo i algun amic, però no era públic.
A l’estiu volia deixar-ho a Internet (per què no?) però amb la versió Qt 4.x. Vaig tenir varis problemes amb Qt 4.x i C++, i quasi ni vaig mirar el tema amb Python. Ara fa un mes aprox., quan vaig haver acabat la passada versió de qdacco i mentre feia altres coses m’hi vaig tornar a posar i ja va anar tot bé (de fet, el problema era entre la cadira i la pantalla, que diem).
Com que havia fet la part gràfica justament aprenent com anava Python+Qt, no estava massa ben fet… així que aprofitant el disseny anterior i que algunes coses de Qt 4.x han canviat molt, vaig tornar a fer la part gràfica però aquest cop més ben fet. Per sort, tenia molt ben separat la part “interfície” de la part “core” i va ser menys feina de la que pensava (buf!). Si fos de màrqueting podria vendre-ho molt bé, aquesta modularitat.
Finalment quedava la part burocràtica: traducció al català (està en anglès), documentació de com instal·lar-ho i fer-ho servir, fer captures de pantalla per la documentació, polir els botons i fer els quadres d’ajuda, etc. Són tasques una mica desagraides (sobretot si no és el primer cop que es fan coses d’aquestes) i demanen força temps, comparativament al què és en sí. Vaig mirar si algú es volia fer càrrec del tema 😀 però ningú s’en volia fer càrrec directament… així que aquests dies he acabat de fer tot això i ja està enviat, buf!
Sobre els programes petits
Voldria comentar perquè vaig fer un programa apart, enlloc d’afegir aquestes funcionalitats a programes ja existents. Hi ha varis motius:
- Volia aprendre Python+Qt. Quan vull aprendre alguna cosa una mica profundament, sobretot si és un llenguatge de programació o llibreries, em va molt bé tenir un objectiu definit i que hi haig d’arribar. Fer només proves no em sol ser suficient: moc l’objectiu en funció de les dificultats.
- Volia un programa petit que m’organitzés les fotos, per després veure-ho amb qualsevol programa. Normalment faig servir gqview, però vull poder fer servir el programa de torn de KDE, un àlbum de fotos via Web o el què sigui. No puc arreglar tots els programes amb les meves necessitats!
- Hi ha qui voldria un programa que ho fes tot, i bé. Si mirem la història de Unix, el sistema es basa en petites utilitats que fan la feina molt bé i són fàcils de “lligar” entre elles (per exemple, pensem amb cut, grep, wc, etc.). Aquestes eines tenen el seu mercat, tot i que tot el què es fa amb elles es pot fer amb Perl, evidentment. Si mirem eines a nivell gràfic, el gimp pot fer captures de pantalla, però és molt més còmode fer-ho amb el ksnapshot (un petit programa que fa captures de pantalla). En aquest cas, crec que em va millor una eina independtment del què pugui fer servir per visualitzar-ho que no lligat a un programa.
Leave a Reply