Foguerons a Gràcia

Els mallorquins que viuen a Barcelona celebren la festa de St. Antoni a Gràcia el proper dissabte 27 de gener. Es fan foguerons i es mengen llonganisses i botifarres. És una festa d’orígen pagà antiquíssima que vol honorar la fertilitat i la terra.

A les places i cruïlles de la vila hi trobareu escampades les fogueres que serveixen de punt de trobada a les colles de mallorquins. Els veïns i les veïnes també es sumen a la festa.
Baixen per sopar vora el foc.


Podeu portar la carn de casa o bé comprar els tiquets que us donen dret al tall, un got de vi i pa. El pa també cal torrar-lo, perquè no té massa gust si es menja en cru.

Els bastoners de Barcelona participarem en una cercavila que surt de Rius i Taulet a les 20:00 hores. Davant de la Cercavila hi va una colla de dansaires Mallorquins, i els segueixen diables, tabalers i gegants. Abrigueu-vos perquè farà un fred de por, però no us perdeu aquesta festa.

El millor sempre és al final. De matinada, si resistiu el fred prop les restes de les brases. L’endemà els cabells i els jerseis us faran olor de fum, però paga la pena, perquè aquella hora és quan podreu sentir les ximbombes.

Apropeu-vos i pareu l’orella. Uns cantants fan torns per dir la seva en una mateixa tonada que s’allarga i s’enllaça. Canten competint en ironia i cada volta la lletra és més cruel. Escolteu-los bé perquè les canten en el català preciós que parlen a Mallorca. És difícil de copsar per una orella inexperta. Missatges fantàstics i subversivament eròtics. Caricatures i crítiques de l’ésser humà. I aquelles veus que s’enllacen les unes amb les altres en una tonada hipnotitzant.

De debò que si tenim sort, aquest any trobarem un moment semblant a la matinada. És màgic i irrepetible. S’encomana la bondat, fas el burleta i dius -com fan ells- que vas gat.

9 comments to Foguerons a Gràcia

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>