Agenollar-se per traduir al català

Llegeixo una entrada al blog d’en Jordi Mas que Adobe farà la versió catalana d’Acrobat Reader. Sembla que hi fins i tot hi va haver una petició online per aquest tema, i també que es va parlar o debatre al parlament, etc.

Fa anys (uns 9 o més) jo també havia participat a aquestes coses. I fins i tot estava content d’empreses que, després de suplicar, traduïssin productes al català.

Ara però estem al 2007, tenim una font de programari lliure MOLT potent. Qui vulgui un lector de PDF’s en català, ja té el Kpdf i altres. Ja no hem de suplicar a les empreses que facin versions en català, les podem fer nosaltres. Trobo denigrant suplicar a les empreses que facin versions catalanes (i encara més tenint bones alternatives o que siguin fàcils de potenciar per acabar d’arribar al nivell necessari).
És més: ja em costa d’entrar al cap que jo sigui informàtic, sigui català, tingui un programa i no el pugui traduir a l’idioma que em vingui la gana (o canviar els colors, o…). I no és que no pugui, és que anem a agenollar-nos davant de l’empresa tot-poderosa creadora del programa perquè posi unes etiquetes en català.

Tot això s’ha acabat, la informàtica va madurant. Ens hem fet grans i no cal demanar i suplicar una versió en català. Qui la vol, la pot tenir!

Per cert, el temps invertit al parlament a discutir això, que segur que es van gastar certs diners (suposo que el seu temps també costa diners) haguessin estat millors invertits en projectes lliures per tenir/millorar el lector en català.

4 comments to Agenollar-se per traduir al català

 • Estic d’acord amb tu, que és molt trist haver de “suplicar” una traducció al nostre idioma, a les grans empreses, però no sempre és possible treballar amb programari lliure, per molts ens és impossible treballar sense un MS Windows o, per les nostres coses de casa i altres, utilitzar un Mac OS X.

  Que vols que et digui, aquests sistemes operatius, s’han tornat una mica indispensables per fer moltes coses i no sempre podem optar per traduir nosaltres els programes, no només per la feina que això comportaria, sinó perquè no tots estem prou qualificats per fer-ho.

 • Hola apple 🙂

  Bé que estiguis d’acord amb mi 🙂
  Ara podria dir “gràcies fins aviat” però prefereixo matisar algunes coses 🙂

  Crec que estem al mateix vaixell, però a vegades tenim problemes de comunicació. Sí sí, tal com ho llegeixes.

  Primer, dius que no podries traduir alguns programes perquè no estem tots prou qualificats a fer-ho. En el cas del programari lliure no cal que estiguis qualificat a fer-ho: només que diguis a algú que li agrada traduir el què necessites. Per exemple, fa un any estàvem els amics de Catux i volíem traduir alguna cosa. Et pots creure que tot el què eren programes que un usuari pot fer servir (no eines de programació, no servidors, etc.) ho vem trobar tot en català? És a dir, que no sabíem què traduir perquè tot estava fet!!

  Sí, potser falta un programa que no està en català i no el vem veure. Digue-ho, que el proper cop potser el fem 🙂
  Amb això que he escrit vull dir que no cal que tu estiguis preparat, només que ho comentis a qui li agrada fer-ho (que t’en ensenyarà, o ho farà; o si cal pagues a qui sigui enlloc de suplicar a l’empresa 🙂

  Una altra cosa: dius que a molts és impossible treballar sense un MS Windows o per les coses de casa fer servir un Mac OS X. Deixem el tema feina apart. Però les coses de casa, és imprescindible el Mac OS X? No discuteixo que algunes siguin més fàcils que amb Linux, però imprescindible? També cal un mínim esforç, ull! però qui vol alguna cosa, s’ha d’esforçar una mica, no?

  Que sí, que Mac OS X potser és més fàcil de configurar o gestionar. Però el contrapreu que es comenta en aquesta entrada és que cal suplicar a Apple per tenir-lo en català. Potser amb una Ubuntu algunes coses seran diferents, algunes millors (segur!) i algunes pitjors (segur també!). Però tindrem aventatges indiscutibles per ser lliure.

  Per cert, comenta el què trobes indispensable: de tant en tant m’agrada fer coses per programes lliures (o fer-ne alguns de nous). I a vegades trobo que, menys coses tipus “Un Autocad”, està tot avançat que em costa saber què li agradaria a la gent. A nivell de detalls, i sense entrar en coses de “vull un autocad” o “vull un photoshop” (cap dels dos “imprescindibles” per un usuari de casa i fàcilment substituïbles per altres solucions)

 • Em comento a mi mateix: quin comentari més totxo que he fet, mare meva!

 • Joan

  L’enllaç a l’article original no funciona…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>