Còpies de seguretat

Avui dia costa molt poc fer còpies de seguretat:

  • Esforç: màxim 2 o 3 hores (p. ex. comprar un disc dur USB, endollar-lo, formatejar, fer la còpia de seguretat, fer un script per fer-ho automàtic, provar-ho)
  • Diners: 100 Euros? 200 Euros?
  • Si es té gravador de CD’s/DVD’s, més lent però es pot fer amb CD’s/DVD’s re-escribibles


També hi ha serveis externs per fer-ho (aquest 1.6 Dòlars cada GB al més).

Només les fotos de les últimes vacances per mi valen més de 100 Euros i 3 hores d’esforç. I les coses que faig amb una setmana a l’ordinador (escriure algunes coses, programar, etc.) també val més que aquest esforç. És més, si algun dia hi ha alguna destrossa fàcilment tardarem més de 2 hores intentant arreglar-ho.

Una anècdota
Els discs durs és normal que acabin espatllant-se (tard o d’hora). Els sistemes de fitxers poden tenir errors. Pujades de tensió… o errades humanes, com pot ser:

  • Estar al directori HOME
  • Escriure rm /tmp/qt* (estava fent un programa que a cada execució almenys feia dos fitxers anomenats qt_ALEATORI i qt_ALEATORI.png)
  • Prémer enter

L’errada (divertida!) és que el programa un cop només va fer un fitxer. Per tant, el resultat del segon pas va ser:
rm /tmp/qt_ALEATORI *Amb la qual cosa vaig eliminar el fitxer /tmp/qt_ALEATORI així com tots els fitxers del meu directori HOME. Sort que havia fet la còpia just el dia anterior 🙂

La tècnica
La meva eina preferida: rsync. Un ús simple, el vaig deixar a Catux fa temps, si és cap a un directori local:

rsync -az –delete /home/usuari /mnt/disc_usb

Rsync només copies els fitxers nous o els canvis de fitxers que ja existien.

Posem això dins un script i un cop a la setmana/al dia executem. O si és per xarxa, que sigui automàtic, etc.

Tècnica2
DVD’s reescribles, i copiar cada cop tota la informació. Fer un petit script que elimini el contingut i el posi de nou. Una mica pesat i lent, però molt millor que res!

4 comments to Còpies de seguretat

  • xavi

    Quant a la comanda concreta, acostumo a fer això:

    cd
    rsync -av –exclude=.evolution/ –exclude=.Trash/ . /mnt/usb_hdd/copia_brindis/

    explicat seria:

    -copia (rsync) el directory home a el disc dur extern que tinc a /mnt/usb_hdd
    -concretament posa-ho al directori “copia_brindis” (el meu portàtil es diu “brindis”)
    -mostra els arxius que vas copiant “-v”
    -no copiis la .Trash ni el .evolution, que no sé perquè, però encara que no obri l’evo, sempre copiava el mailbox i té més d’1GB (ara ja no el faig servir)

    Ja sé que no cal el “cd” i el “.” després a l’ordre de rsync, però jo em sento segur així.

    Provaré el “-delete” anirà bé. Moltes gràcies

    Després, quant a la política de còpies, les faig quan me’n recordo (ja sé que podria fer un cron), o quan he de fer algun viatge i l’ordinador ha d’estar lluny de mi o a l’hotel… qualsevol perill. Intento no tenir mai el Disc dur USB extern i el portàtil junts al mateix lloc (si jo no estic en aquell lloc).

    Adéu

  • el rsync, quina gran descoberta 🙂 Jo fa temps (anys?) que el tinc al cron diari fent copia cap al usb extern… i crec q mai m’ha fallat.

    aix, q en pot arribar a ser de fàcil sentir-se protegit oi? 😀

  • greips: contesto 4 anys tard 🙂 (estic fent una altra entrada del tema). Però compte amb les copies automàtiques sense versions: imagina que un dia borres un fitxer sense voler (o el canvies). I el cron diari t’el copia a la copia: ja no tens ni l’original ni la copia.

    Un dia explicaré com ho faig jo, però la possibilitat bona és fer copies de seguretat amb versions (per recuperar “lo d’ahir” o “lo de fa 1 mes”). Hi ha divers software, necessita més espai normalment, etc.

    El què jo faig són copies manuals a diversos discs durs USB. No ho faig cada dia, però així vaig rotant i sé que puc recuperar fitxers de fa algunes setmanes.

  • […] fer copies de seguretat. És un tema que ja vaig escriure fa anys (el […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>