Billix, o el millor que he trobat en el món dels Linux en pendrive

Recentment m’he comprat el IBM X60s. Tant petit que no té CD, però no el necessito, doncs no uso el CD/DVD gairebé mai, i si el necessito tinc el vell portàtil, que s’ha reciclat en un equip multimèdia. En l’únic moment on necessitaré el CD és en la instal·lació d’un sistema operatiu que funcioni, doncs el que ve de sèrie…

  • em diu que estic en perill
  • em diu que l’antivirus no està actualitzat
  • em molesta en tot moment amb configuracions parcials d’aplicacions que no vull
  • i falla, sí el exploter va fallar als 5′

Així aquesta entrada només vol comentar breument com he instal·lat L’Ubuntu Linux 7.04 (Feisty) doncs no té CD i donava algun problema.

IBM X60s

Hi ha molts mètodes d’instal·lació, el primer que vaig provar és
Usant Windows
, que té dues modalitats:

  • automàtic
  • manual

El primer semblava molt fàcil, però crec que no va poder modificar el registre per algun problema de seguretat… a més em demanava re iniciar (molt windows), i vaig suposar que en el re inici començaria la instal·lació, però va acabar arrancant el XP i em va sortir un “diàleg” dient que m’esborraria el programa aquest perquè era malware. (He posat diàleg entre cometes, doncs no em va deixar dialogar gaire). El manual va funcionar bé, fins que va petar a mitja instal·lació (pantalla amb coses estranyes i no responia).

Llavors podia re instal·lar el Windows des de les utilitats de IBM (doncs la partició d’utilitats de IBM no la vaig esborrar), per a tornar a prova-ho. O podia cercar un CD extern i instal·lar des de CD, però com no en tenia a mà, vaig trobar un pendrive d’1GB per a posar-li una imatge de CD i instal·lar com si fos el CD tal i com s’explica aquí: Ubuntu Installation from USB Stick… crec que no em va funcionar perquè està pensat per al installation CD (el que ara s’anomena “alternate”) i només tenia el live.

Seguidament vaig intentar que em funcionés el CATUX-USB del nostre amic Carles, però al que tenia li havia esborrat algun arxiu i no vaig saber quin era doncs la nova web de catux té el link al catux-usb mort, i googlejant pocs minut no vaig trobar la resposta. Així em vaig baixar el Damn Small Linux, que és del que parteix en Catux-USB, i vaig veure finalment la meva màquina lliure, però sense haver encara modificat el disc dur.

Després vaig descobrir que s’havia implementat el Netinstall de Debian a l’Ubuntu, i un projecte que es deia Billix (d’un fanàtic de Superman) que no només permetia arrancar un Damn Small Linux, sinó que també té Netinstall de les darreres Ubuntu (fins-i-tot la 7.04) i altres “distros” i Qemu. Vaig llegir el README, i va funcionar a la primera!. Una estoneta més tard l’ordinador ja feia goig, i la primera aplicació en instal·lar-se va ser el Sherman’s aquarium.

Afegeixo una foto de comparació amb el Dell 4150 i la foto de l’advertència de no obrir si no esta d’acord amb la llicència (que cal obrir i engegar l’ordinador per a poder-la llegir)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>