Primera actualització de l’aquari: T5

Si a El retorn de l’aquari us parlava de que un aquari marí és hacker, s’administra i es pot actualitzar, ara passo a comentar la primera actualizació: T5


(A la foto un Centropygea Argi passant per damunt d’una montipora i apropant-se a un corall de bolet vermell)

 1. La il·luminació amb que vaig iniciar va ser amb PLs, que és el més barat. Em vaig prometre no comprar una il·lumnicació superior fins passats 6 mesos.
 2. 3 mesos més tard vaig preguntar como qui no vol la cosa, i em van dir que en uns quinze dies tindrien unes llums de més qualitat: T5, a un preu molt barat.
 3. quinze dies més tard (uns segons amunt o avall) em trobava a la tenda (LFS Local Fish Store als foros) preguntant per la llum, i el crack de la tenda portava una llum japonesa a les mans. La meva pregunta va ser algo com: “Us han arribat ja les llums T5 econòmiques” i ell em va respondre: “Esta es tu luz!”. Així vaig ser el primer comprador, i tal com vaig arribar a casa la vaig instal·lar.

Suposo que us preguntareu… i per què més llum? doncs perquè moltes de les coses que viuen allà dins, com els coralls durs, per exemple, s’alimenten de grans quantitats de llum. Així amb la llum em vaig emportar aquesta montípora:

A la foto no està molt maca, però crec que ara és quan està començant a agafar el color… a veure si en un mes puc posar fotos bones.

Poc després vaig agafar aquesta Stylophora, que sembla que li faltava una mica de llum i em va obligar a posar també la llum PL anterior:

Aquesta… no recordo ara (però demà ho miro i ho actualitzo):

I aquests altres coralls durs:

Vaig haver de tornar l’eriçó doncs es menjava tota la roca (i la feinada que vaig tenir per a tornar-lo)

Com l’eriçó era l’únic que es menjava les algues: cyanobacteria, vaig comprar una altra bomba d’aigua (una mini-actualització), dirigint l’antiga (poc potent) cap al terra, i la nova (més potent) cap a la superfície per a que s’oxigeni bé tot. A més vaig comprar un animal únic al món: l’estrella de 4 puntes (un parell de mesos més tard… encara no li ha crescut la 5a pota)

Tres programadors de llum manuals em van petar des que vaig comprar el T5, llavors vaig comprar un digital i ja no va fallar més, cosa que reforça que l’amperatge que indiquen que toleren no és una dada real, doncs en ambdós casos era similar. El problema és que les tres vegades que va petar, es va quedar la llum oberta tot el cap de setmana… tot un “barra lliure” per la cyanobacteria.

Després vaig agafar-me una anèmona amb la idea de que el pallasset que vaig comprar l’acollís, però de moment no ho fa. L’anèmona la vaig anomenar ane perquè és mona. Per cert, anèmona i anomenar són molt propers

El submarí (peix groc) es va morir. Segons el de la tenda, “sempre hi ha un motiu”. De moment hi ha dues línies d’investigació:

 1. Se l’ha menjat l’ane
 2. Un cop vag comprar l’iman per a netejar bé el vidre, i vaig netejar per darrera, ell es començava a reflexar en llocs on abans no ho feia, i com el làbrid canari quan arriba a adult té per costum lluitar a mort amb algú de la mateixa mida i espècie, es va enfrontar amb el pitjor enemic, que només va descansar quan ell ho va fer.

Acabo posant algunes fotos:

Gambeta i flama al backstage:

Xènia i torpedo:

el nou Zoanthus sociatus:

Vistes de l’aquari:

(La majoria de les fotos es poden ampliar fent clic a sobre)

6 comments to Primera actualització de l’aquari: T5

 • eli

  Quines fotos més boniques !

  Està molt bonic l’aquari. I les noves incorporacions fan molt de goig.
  És una llàstima haver tornar l’eriçó. I Això del submarí, …espero que no se l’hagi menjat l’ane… és possible de debò? era una conya, no?

  Has trobat el cos?

 • xavi

  Hola Eli, és part de la seva dieta:

  “Diet: Sea Anemones are carnivores that eat fish, mussels, zooplankton (like copepods, other small crustaceans, and tiny marine larvae), and worms. They catch food using the tentacles, which have poisonous stingers (called nematocysts).”

  Sea anemone.

  No hi ha “cos”, si fos un aquari dels de només peixos, podries trobar el cos, però aquí entre els n cargols, els cucets del terra que normalment no es veuen, la gamba, l’ermitanyo, l’ eriçó ocupa que no se d’on ha sortit, i la pròpia ane … si trigues tres hores ja no trobes restes… l’únic que podries detectar és un augment del nitrits.

  Ara posaré alguna foto de la tornada de l’eriçó, on vegis el que em va costar agafar-lo, posar-lo a algun lloc i portar-lo.

  Sí, les fotos han quedat xul·les!

 • eli

  I què li dones per menjara l’ane? Pernil dolç? (perdona és que estic obsessionada), però és que se’t pot menjar els altres peixos també. Quin gasto !

  És com aquella obra de teatre que surt una planta carnívora que es fa gran i més gran. I canta. “La botiga dels horrors” es diu. És molt divertida.

  Me n’alegro que hi tornis a tenir l’eriçó. Li pots dir de nom gari (diminutiu de garota -els eriçons de mar que es mengen-). Va queda-te’l !

 • xavi

  Hola Eli,

  L’ane menja residus dels animals… animals, algues que trobi per allà, el menjar que li sobrin als peixos… de tant en tant amb una xeringa li poso artemia (un tipus de menjar) prop seu per a assegurar-me de que menja i que no es mori, perquè si es mor l’ane si que és una desgràcia… llença una quantitat de nitrits a l’aigua que ja pots començar a fer canvis d’aigua quasi totals.

  L’eriçó el vaig tornar a la tenda. Pensa que la roca i l’aigua és el més important, i s’estava menjant tota la roca. La roca es diu que està viva per tots els microorganismes que col·laboren en el filtratge, i la meva roca la pobre s’estava quedant pelada pelada. Llàstima perquè l’eriçó crec que era molt feliç. He afegit fotos de la tornada de l’eriçó i de el zoanthus sociatus lila.

  Sí que és diver l’obra de teatre i les versions que han fet al cine. M’agrada una que és molt musical.

 • anuska

  quina passada de fotos!!! aniré seguint l’evolució del teu aquari

 • ANONIM

  HOLA AQUESTA PAGINA NO MAGRAD JENS NI MIK

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>