VI Jornades de Programari Lliure (Girona)

Vaja, fa molts (moltíssims) dies que no escric aquí. Tinc alguna entrada començada però no acabada, disculpes.

Voldria comentar una mica les xerrades de les VI Jornades de Programari Lliure que han finalitzat avui a Girona. Voldria destacar algunes xerrades (no totes, per no allargar-me massa) de les que vaig poder assistir.

Dimecres:


 • FreeNX: la va fer el mateix Fabian Franz, que és qui fa el FreeNX. La seva explicació del protocol va ser molt instructiva, tot i que no va quedar massa clar el tema de llicències (parcialment resolt amb una xerrada amb ell posteriorment).

 • Crear i desenvolupar un negoci en el món del programari: Julien Moutte, cofundador de Fluendo. Fluendo és una empresa que es troba a Barcelona, tot i que el core de l’empresa són francesos i sembla que hi ha molta gent de fora de Catalunya. Uns 25 empleats. Va explicar com basen el seu model de negoci. També interessant.

(ja he comentat que hi havia altres xerrades interessants, només escullo algunes aleatòriament)

Dijous:


 • El Programari Lliure: una estratègia possible. Amb en Marcelo d’Elia Branco, de Brasil. Força clar, i molt emotiu el seu acomiat de Catalunya (a l’Agost marxa a Brasil per, almenys, 6 mesos). Diu que estima molt Catalunya, la seva gent, etc. em va recordar una mica el meu adéu d’Estònia, també va ser difícil tot i que potser no vaig externalitzar tant com ell.

 • Plone, Google i el codi obert. Fet per Alexander Limi, de Google i Plone. Va començar tard, problemes amb un connector DVI (problemes que jo vaig tenir el dilluns passat a la feina, curiosament 🙂 ). Un cop resolts, una presentació escueta (“a la Google”).

 • Taula rodona: els entrebancs de l’administració pública al programari lliure. FANTÀSTICA taula rodona. Crec que en faré una entrada curta quan acabi d’escriure aquesta entrada! En Llorenç Valverde va estar… fantàstic!

 • Alliberaments en grans projectes de programari lliure. Amb Martin Michlmayr, exlíder de Debian. Ja l’havia vist a Manresa, Vilanova i Bruseles 🙂 a la seva línia, tot i que la presentació era diferent i amb coses força interessants. Va donar la seva opinió de com gestionar les dates d’alliberament o les caracterísitques per alliberar programari lliure. En part és més difícil que amb programari privatiu: ho fan/fem voluntaris, i per tant és difícil posar-hi dates límit
 • Bulmages. En Tomeu Borràs i en René Mérou. Tot i que els conec i ja havien vingut a les Jornades, no havia estat mai a cap xerrada seva. El tema (facturació i comptabilitat) on és un tema… apassionant. Però la xerrada, de dues hores (tutorial) va passar volant. Sí, sí, van ensenyar el programa (molt ben acabat), plugins que té, funcionalitats, etc. i també van xerrar una mica de temes propers al programa. Vaig estar content que no hi haguessin sessions paral·leles: potser hagués anat a l’altre i m’hagués perdut aquesta.

Divendres:


 • Medis de reproducció: GStreamer. D’Andy Wingo, de Fluendo. Va ser molt divertit i instructiu respecte GStreamer. L’Andy, que no és català, va ser un perfecte exemple de com convertir un problema (la falta de domini de la llengua de la xerrada) amb una aventatge: donava un toc humorístic intentant traduir paraules conflictives (stream, embedded, etc.).

 • Entorn de gestió acadèmica amb Moodle. Em va agradar força l’explicació dels tests que someten a Moodle abans de posar-lo en “producció”. Modelen el comportament de diferents tipus d’usuaris i fan simulacions reals (és a dir, peticions, mesures reals, etc.).

Dissabte:
Hi havia dues comunicacions i una jornada de KDE i d’Ubuntu. Les Jornades de KDE i Ubuntu eren auto-gestionades. De fet, fins ahir sopant, no vaig saber què feien. Però el plat era molt suculent: per la banda de KDE:


 • Albert Cervera: presentació de noves característiques de KDE 4.0.

 • Sebastià Pla: una de les persones llegendàries del KDE a Catalunya, explicant les avantatges de com fa servir el KDE a la seva feina. Moment culminant (tot i que estúpid): comparació per pampallugueig. Ja ho explicaré 😀

 • Xavier Batlle: com utilitzar KDE-Edu a escoles i exemples d’això

 • Antoni Mirabete: explicació de la Catix 1.3. He hagut de marxar abans per fer de “chairman” de les comunicacions.

Per la banda d’Ubuntu (no hi he anat): un tutorial d’Inkscape (Carles Oriol) i un tutorial de creació de paquets Ubuntu (o Debian, Sergi Tur)

Unes jornades molt completes. Valoració, almenys personal, molt positiva. Jo diria que força més variades que l’any passat. Hi havia menys sessions en paral·lel, i a mi personalment no m’agradava això. Però un cop provat, no ha estat en el meu cas com a públic cap problema. He aprés coses que no hauria aprés (hagués fugit d’elles) i no ha estat avorrit per res.

3 comments to VI Jornades de Programari Lliure (Girona)

 • xavi

  A mi em va agradar molt la xerrada de VeuIP i Asterisk de C.Pina. En el més pur estil Miguel de Icaza, sabia enllaçar un discurs alhora que resolia (i creava) problemes tot interactuant amb el públic. Dues hores de veuIP amb un espai de preguntes i respostes high-level.

  Finalment va haver-hi un clamor popular per la inclusió d’un parell de diapos de veuIP d’aplicació directe per part del nounat en el món del xerrar per Internet. Com no podia ser d’altre manera, el ponent es va comprometre a afegir aquestes diapositives al document de presentació que penjarà a la web de les jornades.

  Continuem ansiosos per a seguir aprenent dels cracks 😉

 • xavi: buf, m’has fet pujar els colors. He tardat a contestar perquè no tinc paraules i m’he anat llegint el teu comentari 🙂

  Fins aviat!

 • I see you don’t monetize pintant.cat, don’t waste your traffic, you can earn additional bucks every month
  with new monetization method. This is the best adsense
  alternative for any type of website (they approve all websites), for more info simply search
  in gooogle: murgrabia’s tools

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>