Pegats: Gwenview

Estava preparant una entrada amb diversos apartats, però ho separo en diverses e
ntrades. Quedava massa llarg, el contra preu és que hi haurà un conjunt d’entrades una mica relacionades entre elles i potser amb reflexions una mica disperses, ho sento.

Gwenview: és un visor de fotografies, utilitzat per KDE. A la seva Web en podeu llegir més coses. De fet, el Gwenview 2 estarà dins el mòdul kdegraphics de KDE 4.

Els últims mesos he enviat dos pegats pel gwenview. Com és habitual al PL, són coses que necessitava i m’afectaven personalment: és una molt bona motivació!

El primer ja fa temps que està dins el codi de Subversion i està només esperant una nova versió del Gwenview. El segon pegat està esperant que el mantenidor principal torni de vacances.

Primer pagat: informació Exif a la pantalla completa


Aquest primer pegat consisteix en quelcom que trobava molt a faltar: poder veure informació Exif de les fotos sense haver de fer cap click. Especialment veure l’obertura, el temps d’obertura, ISO i el “zoom”.

Amb la màquina de fotos, per aprendre’n, faig força proves. Amb el gqview o altres programes havia de fer dos clicks per accedir-hi, i buscar visualment la línia amb la informació que volia. Vaig pensar en modificar el gwenview perquè ja tenia un menú sobre la pantalla amb altra informació. Va caler haver d’anar a buscar la informació EXIF a “l’altre part” del programa, guardar-ho i visualitzar-ho.

Per veure-ho, cal anar a Settings – Configure Gwenview – Full Screen*. I a “On Screen Display” ara es pot posar %a, %t, %i o %l per veure l’obertura, temps, iso o longitud focal. Llavors a pantalla completa cal anar a dalt per desplegar el menú.
*: gwenview també està en català, el tinc en anglès perquè per desenvolupar em va millor.

No va ser molt difícil fer-ho (clar que les hores fent aquestes cosetes passen volant!) Va ser divertit, i és aquests moments que un dóna, una vegada més, les gràcies al programari lliure: amb programari privatiu encara estaria esperant que el fabricant li vingués de gust fer-ho. Aquí ho vaig tenir fet de seguida (o podia haver pagat per tenir-ho, que no hagués estat molt car).

Segon pegat: amagar el cursor a la pantalla completa


Aquest pegat encara no ha estat inclòs dins el codi de Gwenview (l’autor principal està de vacances fins a finals d’Agost). Això no vol dir que la gent no el pugui disfrutar: el pegat està aquí (aplica sobre el Subversion revisió 699377).

Què fa: abans Gwenview no gestionava massa bé com amagava o mostrava de nou el cursor mentre es veien fotos a pantalla completa. Ara, amb aquest pegat, i si no hi ha errades, el cursor hauria d’estar amagat de la forma que tothom espera (després d’uns segons, sense ensenyar-lo al canvi de foto, etc.). La veritat, em posava força nerviós veure el cursor quan no volia que hi fos 🙂 així que el vaig treure d’allà

Aquest pegat, si entra a Gwenview, tindrà efecte automàticament mirant fotos a pantalla completa.

L’intent de pegat: Gwenview es penjava


Gwenview es penjava, quasi sempre, després de mirar un vídeo (al sortir, al veure altres fotos). Vaig estar-hi força hores, unes a l’Euskal i després encara. Vaig aprendre com anava el libkparts i altres cosetes, fins i tot vaig fer una aplicació de prova que reprodueix videos. També vaig mirar el codi del kphotoalbum. Al final, però, l’errada no estava al Gwenview sinó que estava en els connectors inferiors i l’errada ha estat solucionada a versions posteriors (amb Debian testing ja no falla, amb l’stable sí).

Altres pegats?


Aviat em miraré com està el Gwenview 2.x (fet per KDE 4 i no per KDE 3, com el Gwenview 1.x). De totes maneres, hi ha algunes coses que es poden fer al Gwenview 1.x, estic pensant si fer-ho o tirar pel dret i fer alguna cosa pel Gwenview 2.x

Canviar de nom i reordenar
Ahir vaig veure que si es canvia el nom d’una fotografia, no es reordena al lateral. Un dia d’aquests potser hi faig una ullada…

Slideshow automàtic
L’altre cosa que estic pensant en fer és el què algú va preguntar (va ser demanada a la llista de Gwenview).

El fet consisteix en si val la pena tenir una opció per cridar el gwenview d’aquesta manera:
gwenview -f -s 2 ~/fotos

El -f ja està implementat i indica que s’engegui amb pantalla completa
El -s 2 indicaria que auto-engega un slideshow de 2 segons pel directori en qüestió.

No sé si fer-ho o no. Sembla que el pegat seria acceptat (de fet, tal com han dit, el pitjor que podria passar és que ningú ho fes servir). Però clar, fer una cosa que ningú farà servir… potser no val la pena. M’ho pensaré 🙂

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>