Estimacions del temps d’algunes tasques

Quan estava a Estònia ja vaig fer dues entrades de coses que havia aprés allà, sobre la programació. Una era sobre diverses regles i l’altre centrat sobre l’opimització.

Evidentment vaig aprendre moltes més coses 🙂 però últimament m’adono d’una. Vaig aprendre a fer estimacions de temps sobre coses que hauré de fer.

Qui vulgui llegir una mica més seriosament sobre aquest tema, la Web Joen On Software va presentar un escrit interessant (comparteixo gairebé tot el què diuen allà, no tot al 100% evidentment).

Ja em vaig enganxar els dits, alguns cops, a Estònia. Vaig acabar, per informació pels caps però sobretot per mi mateix, fent anotacions cada dos o tres dies. Les anotacions eren una cosa tant fàcil com pròximes coses que havia de fer (normalment implementar coses) i estimacions de temps. També hi havia les últimes coses fetes i si ja havia acabat o no, amb el seu temps (no ho recordo al 100% però era semblant).

Això em va ajudar molt. Escriure que a fer X tardaria Y temps (dos dies, dos hores, el què sigui) i després dos dies més tard escriure al seu costat que havia tardat el triple… doncs va donant una retroalimentació (feedback) molt interessant. Ajuda a fer estimacions de coses. A aprendre.

Evidentment, intentava fer estimacions de temes curts (màxim d’un dia diria). Si era de més d’un dia, ho dividia en dos tasques, no sol ser problema. Evidentment hi havia coses que no podia estimar perquè eren massa noves per mi (parts del programa que fèiem que no havia tocat mai). Ho anotava, esperant alguns dies més tard per fer una estimació.

Al tornar a Barcelona i treballar a l’empresa on estic, les estimacions de temps sempre han estat força correctes. Evidentment hi ha desviacions, però no són la norma. I molt gràcies a la feina d’Estònia, on vaig aprendre-ho a fer.

Aquí a Barcelona faig una estimació, sempre intentant fer més llarg que curt. Normalment hi ha més imprevistos que allarguen i no que escurcen! A més multiplico aquest temps per 1.25 aproximadament ja que compto que estic força part de la jornada amb altres tasques (buf, i les últimes setmanes multiplico l’esforç per 2 o 3, comptant que, i per temes que un company va marxar i encara no ha vingut el substitut, estic més de la meitat de la jornada fent unes altres tasques).

També cal distingir fer una cosa per casa que per la feina. No és que a la feina ho allargui (d’això s’en diria “estafa”). Però fa mesos vaig fer una cosa molt simple: canviar unes 5 o 10 queries d’un programa (per una errada meva, tardava cada cop més… fa 5 mesos anava ràpid i ara estava gairebé una hora! després de fer els canvis està uns minuts i encara no). Si és una cosa per casa ho faig ràpid: canvio les queries i vaig a dormir. L’endemà miro si ha anat bé, i sinó ho arreglo 🙂 Això tant fàcil a la feina em va costar mitja hora o més: importar al subversion la versió de producció (no fos cas que hagués fet algun canvi que no tingués localitzat). Després, fer una còpia de la taula de la base de dades i fer que els mails s’enviïn a mi i no als clients. A continuació, executar i revisar si obtinc els mateixos resultats que amb el sistema vell (i contrastat). Etc. Fer un petit canvi va ser força estona…

Com a última anècdota, la setmana passada els caps es van quedar sorpresos d’una estimació meva. Fa uns 3 mesos vaig dir que tardaria 6 dies a montar un sistema que és força simple. L’altre dia em demanaven quin esforç hi havia estat dedicant i què faltava (temes de facturació, negociar i també saber on estem). Vaig fer números (un dia amb aquest company de feina per ajustar això, un company feina fent el frontend porta aquestes hores i li falten aquestes, jo fent el backend aquestes hores, etc..). A l’agost vaig dir que tardaríem 6 dies a fer el sistema, i segons la meva última estimació, ara que hi ha el 80% de tot fet, tardarem 5.5 dies. Vaja, vaig donar el clau! Que bo! Evidentment clavar-la tant bé (bé, encara falta aquest 20% i espero que no ens porti cap sorpresa desagradable) no és habitual 🙂 però almenys un cop ha funcionat 🙂 Ah! i quan feia l’estimació ara que tenim el 80% fet no tenia gens al cap que jo havia dit 6 dies, evidentment!

Crec que aquesta entrada és de les més rotlles que he escrit mai!

1 comment to Estimacions del temps d’algunes tasques

  • M’has recordat aquella regla que diu que el 80% de la feina costa un 20% de l’esforç, i que el 20% restant costa el 80% de l’esforç.

    Ja que estic recursiu, vaig a mirar d’estimar quan tardaria en fer una estimació de les meves tasques.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>