Thinkpads: l’evolució (amb fotos)

Des de l’Agost 2006 que tinc un IBM Thinkpad T60. N’estic molt content! Vaig decidir una sèrie de coses al comprar-lo (com sacrificar una mica de pes per més potència, etc.) i tot ha anat al meu gust. Vaja, que escolliria el mateix 🙂

És un portàtil que algú podria dir que és un pel massa “pesat” per ser un portàtil molt portable, i un pel massa petit si no volguéssim un portàtil portable. Jo trobo que té una mida ideal per portar-lo poc amunt i avall (caps de setmana, congressos, etc. però tampoc cada dia). I m’encanta com està fet. Per cert, hi havia opcions cap als dos costat: més pesats, grossos i potents (diria que la sèrie R) i més lleugers (la sèrie X)

Hi ha qui diu (com en Benjamí) que els Thinkpads no passen de moda: mai han estat de moda. He rebut varis comentaris de diversa gent: per un costat, que és un portàtil “fort, masculí” (l’altre part de la frase era que un Apple és més femení i que un Sony Vaio sembla de joguina, comentari fet per algú que no sap d’ordinadors però em va divertir). També he rebut un comentari com si el portàtil fos molt vell 😀 (del tipus, bé, va lent perquè és vell, no?) (anava lent per una cosa del gwenview, no perquè fos vell)

Bé doncs, jo era conscient que mantenien una línia, al passar els anys. Doncs res més lluny de la veritat: el passat Simo, el Novembre, a la paradeta de Lenovo tenien diversos portàtils. Vegem-los:

Thinkpad 1993:
Thinkpad 1993

Thinkpad 1996:
Thinkpad 1996

Thinkpad 1997:
Thinkpad 1997

Thinkpad 1999:
Thinkpad 1999

Thinkpad 2006:
Thinkpad 2006

(disculpeu la mala qualitat de les fotos: al Simo era difícil fer fotos decents amb els vidres que hi havia, la gent, etc.)

Jo els trobo MOLT iguals. De fet els primers els fabricava IBM directament, ara els fabrica Lenovo, que té una sèrie seva (més semblant a altres fabricants) i també segueixen amb els Thinkpad, que són els originals d’IBM fabricats amb Lenovo i de moment força bé. De fet, el meu no posa enlloc “Lenovo” (bé, suposo que a l’etiqueta de sota… però a sobre posa IBM).

A nivell portàtils domèstics, hi ha pocs Thinkpads. Quan vaig comprar el meu, a l’Agost 2006, costava de trobar Thinkpads a llocs on es podien tocar (per Internet era més fàcil). A les botigues habituals sempre hi havia altres marques, però no Lenovo/IBM Thinkpads. Ah! curiosament a Estònia veia més Thinkpads que per aquí.

El tacte de teclat dels Thinkpads és molt bo (almenys m’agrada), el portàtil també. Com a curiositat, en qüestió de mesos dos amics han provat Thinkpads a dues feines diferents i els han agradat tant que m’han comentat que el seu proper portàtil ho valoraran seriament. Me n’alegro!

I última cosa: hi ha qui compara els Thinkpads amb aquests cotxes tipus Mercedes o BMW. Vaja, amb una història i característiques comunes al llarg del temps. Una sèrie d’invariants. Sí, es podria dir que hi ha un paral·lelisme.

I re-última nota: cada cop hi ha més Thinkpads amb coses tipus OpenSuse (o Novell Suse, o com es digui). A veure si amb una empenta ho fan més transparent, vàlid per tots els models i per tots els paisos. Ja seria hora! De fet, no faria servir la Suse però em dona certa garantia i confiança que els venguin amb una distribució de GNU/Linux. De fet hi ha molt bona informació a Thinkwiki (i a la seva llista de correu).

2 comments to Thinkpads: l’evolució (amb fotos)

 • xavi

  Hola Carles, com saps jo també tinc un Thinkpad, el X60s.

  Estic totalment d’acord amb el que expliques, doncs soc un dels que es va comprar el Thinkpad perquè quan vaig tocar el teclat d’un, vaig notar que era diferent a la resta… suposo que amb un BMW deu passar el mateix. Sí, també penso que com que no em puc comprar un BMW doncs com a mínim tinc un Thinkpad.

  En el meu cas, com el porto tot el dia al damunt vaig triar la sèrie X, i en concret el ‘s’ doncs encara volia més portabilitat i menys processador. Ara mateix, que per culpa d’una lesió he de passar les vacances al llit, s’agraeix molt que pesi poc.

  Val a dir que en un principi, tot i que puc fer servir 1024×768 i el teclat està molt ben aprofitat, vaig notar una baixada en la meva rendibilitat,. Vaig notar que em costava fer les tasques que feia abans, que era menys productiu, especialment al tenir 4 o més finestres al Vim doncs la lletra no la podia fer molt petita.Passats uns mesos crec que ja no tinc aquest problema i si soc productiu o no, potser és culpa meva i no cal sempre donar-li la culpa als altres 🙂

  A més tant amb el Firefox com amb la terminal és molt fàcil augmentar o disminuir la mida de la font.

  Tancant, recomano sempre el Thinkpad a tothom, i no un Mac, doncs un té uns principis, i tampoc un Vaio que sí que sembla de joguet.

 • […] La idea no és nova! El novembre passat, al Simo (Madrid), a una conferència d’Asterisk, van explicar com havien fet la retransmissió […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>