Media center pels papis

Un cop he acabat el Eschalon Book I, he aprofitat per a muntar un Media center a casa dels papis. Evidentment volia que fos un Linux aprofitant un PC semi-vell en desús, i no pas alguna solució tancada de maquinari i/o programari. Volia XFCE per a que la màquina tirés bé i fos usable pels de la casa, i Ubuntu o Debian per a que ho pugui administrar amb facilitat. A més, el sistema havia de llançar vídeo i àudio a qualsevol part de la casa, així com “recollir-lo” de la xarxa. A més havia de permetre gravar la programació de tele de tant en tant.

mythfrontend-ini.png

El principal valor afegit és que els continguts multimèdia recollits de la xarxa són ara fàcilment accessibles per a suplir les carències de la programació televisiva.

PROCÉS

(Qui no vulgui tecnicismes, que llegeixi més avall on diu Resultat).

Quant a maquinari, el primer va ser silenciar el PC amb uns Silent blocks. La sintetitzadora de TDT comprada demanava unes característiques de processador, que no teníem, així que es va retornar, i es farà servir una cutre-tdt que no dona gaire qualitat d’imatge, però que suposo que tirarà.

Quant a programari, després de provar Freevo, em vaig adonar de que MythTv s’apropa més al que necessitava i està més avançat. A més, hi ha una distribució anomenada Mythbuntu que funciona sota XFCE… tot quadra!

Baixo el Mythbuntu per a i386 i resulta que era un AMD64. Curiós que funcionava casi a la perfecció (excepte més d’un bloqueig inesperat). Re-instal·lo ara sí amb el de 64 bits, i tot funcionava ok, excepte l’acceleració 3D, que era necessària pel Google Earth que es va convertir en imprescindible quan no estava a la llista inicial de requisits… és la vida! no es pot preveure tot! no es pot preveure la mida d’una taula doncs el nombre de convidats és increïblement variable, d’aquí la grandesa de les matemàtiques (aprox. Llorenç dixit). Després de diverses proves, l’acceleració funciona amb el driver propietari d’ATI 🙁 . Tot i que el Google Earth peta el sistema passats uns minuts, i d’altres coses relacionades amb l’energia (connectar altaveu, posar pendrive, desconnectar altaveu?) la font d’alimentació és de 500W, sembla suficient, potser hi ha algun problema de toma de terra.

Lluitant contra els bloqueigs, veient que no deixen registres al sistema, que no es pot accedir per SSH que el Planet Penguin Racer funciona… i mira que el vaig provar estona 😉 … es desaconsella el Google Earth en aquella màquina fins que se’n sàpiga més. També es va descobrir que el cable del ventilador de la CPU estava mal fixat i provocava alguns del bloqueigs -sembla que els d’energia- però no els de Google Earth.

El Mythbuntu ho va configurar tot força bé, però per a poder accedir als vídeos, música i fotos de forma remota (amb un frontend de Mythbuntu) vaig tenir que jugar amb el NFS i també amb el Samba (per a un windows).

Quant a l’emule, hi havia milers de coses pendents de baixar en un windows, vam copiar el temp al directori temp de l’aMule i va funcionar a la primera. Alhora, es va tractar de conscienciar en el ús de Bittorrent (amb YouTorrent i Transmission) per a que baixin les coses de pressa i no es caigui en el vici de baixar el que no cal.

RESULTAT

Un PC silenciós darrera d’un sofà, connectat amb SVídeo a un televisor. Si al televisor es posa el canal del SVídeo, llavors cal el comandament a distància de l’ordinador (encara no provat). El PC no té monitor i està sempre engegat (sé que és un tòpic egoista, però gasta més un aquari, queixeu-vos als qui tenen aquari).

L’ordinador mostra per la pantalla de TV la pantalla del MythTv, que és capaç de:
– mostrar la tele (no cal pq ja la veus pels canals de la tele amb més qualitat)
– gravar la tele (encara no provat). A EEUU és capaç de saber la programació i canviar l’hora de gravació automàticament si un programa canvia a darrera hora.
– mostrar continguts multimèdia (pelis, fotos, àudio, textes, …) en tots els casos de forma amigable, amb llistes de reproducció en el cas de l’àudio i slideshows en el vídeo…
-gestionar els continguts multimèdia: baixa caràtules i descripcions de les pelis, gestió de continguts impedint que els menors vegin segons quines coses, creació de llistes d’àudio personalitzades, …
-gestor d’informacions: mostra pàgines web, notícies rss, el temps, i d’altres continguts que provenen de la xarxa

A més, des de qualsevol màquina autentificada es pot veure continguts. Així es pot veure fàcilment 3 (o més) pel·lícules diferents al mateix temps en tres habitacions diferents. La senyal s’envia per Wifi, doncs tot el multimèdia està emmagatzemat en el mateix disc dur gestionat pel mateix servidor de MythTv així es facilita l’organització i les còpies de seguretat.

Per a administrar el que no sigui MythTv, com no hi ha pantalla, es pot entrar tant per SSH, com per VNC.

El CD de Mythbuntu, a part d’instal·lar, pot funcionar també de Live-Cd Frontend guardant les configuracions en un pendrive. Per als no ubunteros, hi ha una versió basada en Knoppix, i també hi ha modes d’accedir als continguts usant sistemes de micro$oft 1, 2.

Funciona, és gratis, és legal, està en català, té una comunitat que implementa moltes funcionalitats, i sempre es podrà actualitzar i millorar. En definitiva, és lliure.

mythfrontendmedia.png

mythfrontend-play-video.png

mythfrontend-play-audio.png

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>