Usabilitat: el MacOSX és fàcil d’utilitzar?

Ho he sentit força vegades: el sistema operatiu Mac OS X és molt fàcil d’utilitzar, molt estable i és fantàstic.

Últimament he viscut dues situacions que m’han fet gràcia (reflexionar ja ho havia reflexionat fa temps, però ara puc caricaturitzar 🙂 ).

Primer cas
El primer cas jo estava a casa un amic, havíem de baixar una ISO i gravar-la en un CD. Tenia dues opcions: o bé un portàtil Dell amb Windows o un Apple amb Mac OS X. Ja li vaig dir: de Mac quasi no en sé però ho faré amb el Mac, que dins els mals… menys mal.

Amb el Firefox o Safari vaig baixar-me la ISO, i calia passar-la a CD. Ull! només li quedava un CD, i necessitàvem aquesta gravació pel què havíem de fer aquell vespre. Començo a mirar, pels menús, què hi ha, què no hi ha… i no veia una forma clara per estar segur que gravaria el contingut de l’ISO, i no un CD amb una ISO a dins.

Li demano a l’amic i mira més o menys als mateixos llocs que jo sense veure’n una solució clara. Va a Google, buscar “how to burn iso image to cd” i li van aparèixer els passos. Quan els llegia ell va quedar molt meravellat del fàcil que era! i de com Mac OS X és tant fantàstic! (en paraules seves). Només calia anar a no sé on (administradors de discos?) i llavors fer no sé què… quina facilitat d’ús! Això era fins i tot còmic 🙂 (no ho vàrem veure després de buscar, i és una operació força cotidiana a fer amb un fitxer ISO… és fàcil quan ho saps, com altres sistemes 🙂 )

Aquest és un cas més de… Mac OS X és més fàcil de fer servir i punt. I és que sí que és fàcil de fer-lo servir, quan ja en saps. Igual que altres sistemes. Però és que molts usuaris d’alguns sistemes (i no només Mac, ull!) accepten força malament les crítiques. Però en aquest cas potser perquè estan lligats de mans i no poden fer res per millorar-ho?

Segon cas
Segon cas, que m’ha recordat el primer: el meu germà i jo estàvem amb un Mac OS X d’un familiar, amb un programa de visualització de fotos (iPhoto?). Diria que una de les coses que es fan més vegades a aquests programes és posar-los en pantalla completa. Almenys jo. Doncs no vem tenir manera de posar-lo en pantalla completa de forma fàcil. Ni doble click a l’imatge, ni poma-botó, tampoc vem veure cap menú per fer-ho de forma… intuïtiva. Arf! Segur que hi és però fàcil, per qui no ho sap, no ho era (*: està explicat més avall)

Reflexió:
El Mac OS X no és extremadament fàcil per gent que no el coneix. Sí que té coses que m’agraden molt, però no ens passem, si algú no el coneix gens també tindrà alguns problemes, igual que amb GNU/Linux. Potser problemes diferents (és el què té que sol funcionar sobre el mateix maquinari només)

Tot i això, objectivament, hi ha sistemes més fàcils que altres. Deixant de costat si el coneixem, si tenim coneixements previs o demés. Hi ha sistemes fàcils de fer servir i altres més difícils. N’hi ha d’intuïtius i d’altres que no. Per això hi ha qui estudia usabilitat, evidentment. Que és preveure una mica on mirarà i què farà l’usuari davant de determinats problemes.

*: uns dies més tard i amb un altre amic de Catux (en Fran) ho vàrem veure: hi ha una icona abaix per fer-ho. No ho vem veure als menús i no devíem mirar la icona en concret, tot i que em sona que les haviem revisat totes…

1 comment to Usabilitat: el MacOSX és fàcil d’utilitzar?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>