Quina ràbia em fa el logo de la XxXx

Miro el logo d’aquesta gent (no el poso a Pintant per a no embrutar el bloc) i no puc deixar de pensar en la ràbia que em fa i en el mal fet que està. Em pregunto si no sabés què representa, si pogués separar el significant del significat i observar-lo quam tabula rasa, si em faria la mateixa ràbia, poso la mà al foc en el nom del sí. Ara veig que en Cortell deia que és un logo excel·lent degut a que mostra el que hi ha realment al darrera. No puc dir que estigui d’acord amb ell, doncs no em referiré a la semiòtica que ell visualitza, sinó només a l’ús de diferents tipografies, majúscules i minúscules barrejades sense sentit aparent, una ‘A’ que punxa, unes lletres enganxades i d’altres no. Veure’l és pitjor que rascar amb les ungles la pissarra i d’altres pràctiques esgarrifoses que no escriuré doncs ja ho estic passant prou malament.

Algú podria dir: “doncs mostrem-lo a 30 persones que no sàpiguen què és aquesta entitat i que diguin si els agrada el logo”. Això no deixaria d’estar esbiaixat, sempre és diferent el que algú diu que percep de la seva percepció real, i aquí arriba la part interessant:

Quantes vegades hem volgut transmetre un missatge d’una forma i en realitat en transmetíem un altre?

La web de Catux, per exemple ara és d’un color amigable, però havia estat tan negre com aquest cartell en que participaven en un hacklab. Hi ha moltes coses escrites al voltant dels colors que són d’aplicació pràctica, com a exemples ordenats de menys a més contingut:

A la diapositiva final de la darrera presentació que vaig fer volia posar aquesta foto que m’agrada molt doncs el contrast de colors em sembla fascinant (clic a les imatges per a ampliar)

castell_focs_riu.jpg

Posant-li els texts d’agraïments quedava de la següent manera:

acknowledgements_sense_aclarir.png

I és clar, mirant-ho amb d’altres ulls -amb ajuda de la Susana-, es veuen un núvols negres que -ara tornant a la semiòtica- donen una imatge de tempesta que poc favor fan a la imatge del projecte que es presentava. Així que mentre esperava l’avió, Gimp en mà, una bona selecció, colors, nivells de colors, ajustament dels nivells d’entrada, i el resultat va ser aquest:

5-00-acknowledgements.png

Per a aprendre més, parlen molt bé de Presentation Zen (no li he pogut dedicar mai més de 15′ però sembla que els continguts són bons). I si voleu fer un cop d’ull a la presentació de Chronojump als Trophées du Libre, no és una meravella però segur que els va transmetre millors sensacions que el logo de la XxXx.

Acabo citant -crec- a un eminent acadèmic que és proper a Pintant tot i que no hi escriu:

Hi ha tres tipus de professors: els que són bons i et poden servir a fer les coses bé usant-los com a model en un futur; els que són molt dolents i et poden servir per a saber el que no has de fer en un futur; i els que estan enmig. Aquests darrers són els que no et serviran per a res.

Al cap i a la fi es demostra que un cop d’ull al logo de la XxXx, encara que només sigui amb un ull i poca estona, ens pot ser molt profitós.

1 comment to Quina ràbia em fa el logo de la XxXx

  • Pinucset

    Jo de tipografia en sé molt poc, però fa un parell de setmanes em vaig “empapar” una mica del tema pel meu treball de recerca i, en una blog d’un entès hi havien els 10 PECATS DE LA TIPOGRAFIA: un d’ells era escriure en vertical, es veu que et carregues la font, els espais i tota la pesca.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>