nano i vi

L’entrada consta d’una historieta personal i d’un cas que va passar la setmana passada.

Història personal


Quan vaig passar-me a GNU/Linux trobava que el “vi” (o vim) era un editor incòmode. No m’hi trobava bé, hi ha dos modes, etc. de fet estava acostumat a l'”edit” del MS-DOS. És a dir, estava acostumat a menús i no comandes, i només un mode (edició) i no dos modes (edició i ordres).

Durant uns anys vaig anar sobrevivint fent servir el joe i després el pico i nano amb el pine. Fins i tot, amb en Santiago Romero, que a aquella època xerràvem (l’hauria de contactar), vàrem pensar en fer un editor com l’edit però per GNU/Linux.

Quan vaig anar a l’universitat em vaig trobar amb problemes per fer servir el nano/pico: a alguns terminals no funcionava bé, a alguns servidors no estava instal·lat. Llavors vaig fer el pas definitiu a vi/vim, i des de llavors sempre he anat amb vi/vim (que per cert, el faig servir de mode molt bàsic però té de tot, a més n’estic molt content, un cop m’hi vaig acostumar).

Penso que en aquell temps algun dels editor tenia algun problema: en alguns moments es canviava el caràcter TAB per espais (ho he intentat ara amb el joe i el nano i no ho fan, potser no ho feien abans o ho han arreglat).

Experiència recent


(Ull! Descàrrec pel nano: Fa una setmana vaig descobrir una errada en tot el text de sota! Abans d’editor el fitxer amb el «nano», s’havia fet servir un programa gràfic per editar aquest fitxer que és qui va posar els salts de línies de Windows. El nano no els va ensenyar però els va desar i a partir d’aquí va venir el problema. Amb vim no hagués passat ja que es veuen els salts de línia i ho haguèssim arreglat, i no hagués passat si el programa aquest no hagués fet aquesta alteració o bé el servidor en qüestió no hagués donat per vàlid el fitxer amb salts de Windows)

Normalment no forço a la gent (amics, companys de feina) a canviar d’editor de fitxers, mentre sigui lliure 🙂 L’únic problema pot ser la variable $EDITOR però com que ja aguanten altres manies meves doncs vaig fent.

Doncs la setmana passada va quedar clar que millor on fer servir nano. Un company de feina va editar un fitxer amb nano, i possiblement hi va afegir un parell de línies (o només va sortir guardant). Va re-carregar aquest fitxer… i a continuació una aplicació va deixar de funció (crisi!). Em va comentar espantat que XX tema havia deixat de funcionar, després d’editar el fitxer aquest (certament sistemes relacionats tot i no ser el mateix). L’obro amb el vi de tota la vida i veig el fitxer ple de caràcters de nova línia de MS-DOS enlloc del de Unix! Sembla que el nano va fer alguna conversió al desar, i a més a més el servidor va donar el fitxer com a vàlid sintàcticament enlloc de rebutjar-lo com quan hi ha errors… però llavors no funcionava el servidor!

Després de convertir el fitxer (beneït tr!) i recarregar, va anar tot bé, un altre cop. Com que no volia eliminar paquets en aquell moment vaig renombrar el nano a kknano, no sigui que algun company el torni a fer servir per inèrcia.

Així que vi vi vi!!

PD: intentaré reproduir aquest error amb el nano i reportar-lo/arreglar-lo.

(Ull! Descàrrec pel nano: Fa una setmana vaig descobrir una errada en tot el text de sota! Abans d’editor el fitxer amb el «nano», s’havia fet servir un programa gràfic per editar aquest fitxer que és qui va posar els salts de línies de Windows. El nano no els va ensenyar però els va desar i a partir d’aquí va venir el problema. Amb vim no hagués passat ja que es veuen els salts de línia i ho haguèssim arreglat, i no hagués passat si el programa aquest no hagués fet aquesta alteració o bé el servidor en qüestió no hagués donat per vàlid el fitxer amb salts de Windows)

2 comments to nano i vi

 • Vim és la canya, al gvim no m’hi acabo d’acostumar.

  De fet quan a algú li vull ensenyar coses frikis de programari lliure, li ensenyo Vim. Amb el que flipen més és amb el vimdiff.

  En tot moment tinc el Vim obert per una cosa u altra

  M’ha fet ilu el teu escrit. Per cert, l’has fet amb vi i després copiat o ho has fet directament al navegador?

  :wq

 • Hola,

  Efectivament, les entrades al blog les faig amb el vim i llavors ho copio al navegador 🙂 . No sabia si deies un acudit que s’ha tornat realitat o que aquesta realitat sembla un acudit.

  Fins aviat

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>