Actualització del sistema i vrms

Fa unes setmanes vaig fer una actualització del portàtil, a Debian testing actual. Abans tenia una Debian testing de feia 8 o 9 mesos almenys, o potser més.

L’actualització m’ha portat un nou KDE (KDE 4.3.1, abans tenia el 3.5) amb totes les noves aplicacions. També actualitzacions variades del sistema, geeqie en català (traduït per Catux), he aprofitat per posar Grub2 (en principi serà per el que vindrà per defecte a l’Ubuntu 10.04), Kernel 2.6.31. També vaig aprofitar per posar la Wifi amb WPA-2 (abans no tenia el wpasupplicant.

Una sorpresa va ser que ATI ja no actualitza els controladors per la meva tarja gràfica! Coses del programari privatiu. I si no actualitzen els controladors em calia fer servir una Kernel vell. De fet al juliol vaig tenir problemes amb això i actualitzant el Kernel, és un mal de cap fer servir mòduls privatius. Durant el Juliol perquè no tenia temps vaig acabar fent servir un Kernel més vell.

Bé doncs, cap problema després de l’ensurt inicial. Radeonhd ja té els controladors per la meva tarja gràfica, igual que abans però ara amb 3D, seguint uns passos extres. L’interessant és que instal·lant el paquet firmware-linux també hi ha suport per DRI i acceleració 3D! No sé si molt ràpid o no, però almenys suficient pel Pydance, el Penguin Racer o altres programets 3D. I per veure pel·lícules amb bona qualitat i l’mplayer! (sense DRI en podia veure, però sense massa bona qualitat)

El curiós és que a l’acabar vaig passar el vrms: virtual Richard M. Stallman. Et diu quins programes no són lliures, seguint les directrius del projecte Debian. I les directrius del projecte Debian no sempre lliguen amb les del projecte FSF de l’Stallman. Per exemple, uns dels paquets que no considera lliure justament és… la documentació del gcc, que està fet pel projecte GNU de la FSF que porta en Richard M. Stallman!

Sembla una contradicció. Ho és pel nom, però tal com explica Debian la llicència Free Documentation License té uns detalls que la fan «no gaire lliure». I com que coses poc lliures no són 100% lliures, Debian es cura amb salut i la considera que no és lliure. Però tot i així és curiós, sobretot pel nom del paquet vrms!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>