Ai Wikipedia, quin spoiler

Spoiler: dit de quan, sobre una pel·lícula, llibre, obra de teatre es diu informació de com acaba o coses que passen (p. ex. «al final el pare es sobreviu» o qualsevol cosa així).

Hi ha força llocs a Internet que abans de dir coses d’aquestes diuen «SPOILER», així qui ho vol llegir ho fa, i qui no ho vol llegir no ho fa.

Fa unes setmanes vaig anar a veure «The Mousetrap», porta 58 anys en cartell, escrit per Agatha Christie.

Bé doncs, estava a la pàgina de la Wikipedia anglesa llegint sobre l’obra. Normalment abans de veure alguna obra de teatre m’informo de l’argument, de l’època on passa, qui l’ha escrit, etc. només per ajudar a contextualitzar una mica.

El tema més principal de l’obra és qui és l’assassí. És el suspens durant l’obra… i la Wikipedia ho diu ben clar! Ok, canto un «mea culpa», no hagués hagut de llegir la secció que es titulava «trama», però és que per mí trama seria «Aquesta obra passa a un hotel, on hi ha una parella que porten l’hotel acabat d’obrir, reben 6 o 7 clients, hi ha un assassinat, bla bla bla» no «Hi ha un suspens molt gran, i al final se sap que l’assassí és XX».

Evidentment, a la pàgina de discusió de la Wikipedia està més que discutit. Diuen que és una enciclopèdia i no per recol·lectar informació i que qui no vulgui saber aquestes coses que no es llegeixi l’article. No ho veig clar, i posar «spoiler» en un cas tant gran crec que estaria bé. I tampoc és un cas dubtós…

De fet, quan acaba l’obra, es demana explícitament que no es comparteixi amb altra gent qui és l’assassí, i que això és una tradició no compartir-ho, etc.

1 comment to Ai Wikipedia, quin spoiler

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>