La llibreria Sirga, l’arrencada i els orígens.

En un post d’en Carles hi ha les fotografies del nou local de la Barraqueta que obrirà properament amb dos projectes nous. Avui us explico breument un d’ells, el de la llibreria SIRGA.

Prenem el nom de sirga per fer-li homenatge a en Jesús Moncada, escriptor de Mequinensa i gracienc d’adopció, a qui haviem vist passejant moltes vegades pel barri sense atrevir-nos a saludar-lo. És per ell aquest homenatge, li’n farem d’altres (un pendent del “comando” Leucofrina -ja en parleré en una altra ocasió-).

Sirga: Corda usada per fer avançar una xarxa o una embarcació a contracorrent, des de terra i en paral·lel a la riba.

La Sirga serà una llibreria d’esquerres especialitzada en la història dels Països Catalans. Disposarà d’un fons bibliogràfic que abraçarà els autors d’arreu del territori de parla catalana, les editorials i els estudis historiogràfics locals així com les obres de referència universal, traduïdes sempre que sigui possible al català. A més d’aquesta secció distintiva, la Sirga comptarà amb els llibres d’autors que han aportat marcs teòrics, i experiències claus per a l’emancipació social en diferents camps. Des del moviment obrer fins al moviment feminista passant per les lluites d’alliberament nacional d’arreu del món.

Volem posar a l’abast dels lectors i dels curiosos les obres que donen força i arguments a les formes de lluita actuals i permeten a cada generació avançar contracorrent, recollint el testimoni i les experiències dels qui els precediren. Les seccions de la llibreria Sirga: Literatura política catalana, El pensament i la lluita actuals, Clàssics universals, Ciència i noves tecnologies, Dones i moviment feminista, Publicacions, periòdiques, Vídeos documentals.

Fem una mica d’història:

La iniciativa sorgeix des del passat mes d’octubre i arran de la necessitat d’un canvi de local de l’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica el Noi i el Xic de a Barraqueta (més coneguda al barri pel local on hi ha la seu ” La Barraqueta”). L’assemblea d’Endavant (gràcia) en estreta col·laboració amb l’Assemblea de Joves han potenciat aquesta associació i hi ha desenvolupat nombroses activitats de difusió de la llengua i la cultura catalanes, s’han establert vincles amb entitats afins, enfortint el teixit associatiu, estenent la sensibilitat per la història i per les problemàtiques socials i culturals.

Per això la Barraqueta manté un vincle estret amb les associacions i entitats del barri amb qui participa en nombroses activitats com per exemple amb l’Associació de veïns -Campanya de Salvem la Violeta-, amb la Coordinadora Popular de Festes organitzant la Festa Major, i amb els Taller d’Història de Gràcia amb qui va organitzar conjuntament una exposició sobre el Noi i el Xic de la Barraqueta. El districte ens va atorgar l’any 2001 el premi Vila de Gràcia.

El local ha estat seu de nombrosos actes des de l’any 2000 quan el vam inaugurar. Hi han passat diversos col·lectius del barri i s’hi han fet: xerrades, projeccions, exposicions ( la campanya pel NO a la Constitució Europea, Campanya per l’Objecció fiscal, el suport a la Vaga de Fam de l’assemblea per la regularització dels immigrants, organització del Correllengua, actes anti-repressius, etc.).

La Barraqueta també ha estat un espai de trobada i esbarjo durant tot aquest temps. S’hi han fet festes i petits concerts, sopars de Nadal i sopars amb xerrades temàtiques. Salutacions a totes les persones que hi heu passat algun cop i que aviat podreu gaudir del nou local.

6 comments to La llibreria Sirga, l’arrencada i els orígens.

 • "anònim"

  és molt maco el bloc-g!

  per cert què vol dir el subtítol???

 • Leucofrino

  Ostres eli, estic atònit com una calavera, ja estàs revelant els nostres plans secrets de dominació mundial atea…

  Per cert, a més del vaticà hem d’ampliar els nostres objectius contra els pesats aquests creacionistes, haurem de fer una aliança tàctica amb els pastafaris

 • Leucofrino

  provo de posar una imatge per saber si es poden posar en html com et vaig dir

 • xavi

  Per al 1er comentari:

  Volíem donar un aire una mica hacker al blog, però que per altra banda poguéssim parlar d’altres coses. Als tres que escrivim ens agrada molt el programari lliure i les influències que suposa en el món que ens envolta, però a més, la Eli és sociòloga i li agrada pintar, llegir llibres… En Carles és informàtic, però molt lluny d’estar tot el dia assentat davant de l’ordinador -arquetips que molts informàtics s’han guanyat a pes- li agrada anar amb bicicleta, fer viatges, anar a exposicions… Quant a mi soc llicenciat en educació física, i malabarista, però també m’agrada programar. Així que el títol és un primer pas cap a un blog en que podem parlar de tecnologia o de qualsevol altra passió que ens faci “agafar un pinzell” i començar a escriure, a escriure amb un tipus concret de teclat, el més usat a tot el món i que es diferencia dels altres en que les lletres que hi ha a la primera filera començant per l’esquerra són ‘Q’, ‘W’, ‘E’, ‘R’, ‘T’, ‘Y’.

 • barraquetaire

  Ostres Eli, no savia que tenies (comparties) un blog!
  Està molt bé això que pengis fotos i informacions de la nova i (properament) esplèndida Barraqueta.

  Petons, i visca la fallera major! (tu ja m’enténs 😉 )

 • Eli

  Hooola Barraquetaire,
  Sí amb molta ajuda tècnica però tinc un “terç de bloc” com diu un amic meu. De vegades el col·lapso i l’han de revifar però no puc deixar de mirar-lo un cop i un altre.

  Ja veuràs que la meva propera publicació serà com una gran falla follonera !!!
  Molts petons, i visca la terra! (tu ja m’entens :lol )

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>