DRM… ja serà massa tard

Fa mesos parlava amb un usuari “convençut” de Windows. Sí, n’hi han! Bé, de Windows-Linux no parlavem, crec que era un dia al matí i jo no tenia força per fer segons quins esforços (i no pujar per les parets 🙂 )

Puc arribar (i entenc) certs arguments de certes persones, però no alguns arguments venint d’algunes persones, però això és més llarg d’explicar…

Prèvia: Està venint un sistema de control de quins programes es poden executar als (fins ara) nostres ordinadors que es diu DRM (Digital Right Management). Això és, que estigui aprovat per alguna associació (Intel-Microsoft-…) havent pagat força diners abans… (Renúncia de responsabilitat: No sóc un expert d’aquest tema, és possible que hi hagi algun error de concepte)

La persona em va acabar dient “Ui! quan el DRM estigui implementat i no pugui executar res amb Windows, em passaré a Linux”. Ahhhh… està bé! Sort que no tothom pensa així! O l’Stallman podria haver dit el 1983 “en el moment que no pugui fer res començaré a moure’m”. O les moltíssimes persones que desenvolupen PL per convicció…

Si fem servir PL és per garantir les nostres llibertats. Les presents i les futures, esperem! Si esperem a no tenir cap llibertat/dret amb els nostres ordinadors per començar a moure’ns, segurament serà massa tard!

Se m’acuden exemples a la vida real, però no són “políticament correctes”. Es pot pensar amb com esclavitzen poc a poc una persona, i que aquesta digui “quan sigui un esclau al 100%, ja pensaré què faig”. El mateix quasi amb dictadures, etc
. però sempre salvant les distàncies!!!

De fet hi pot haver problemes amb Linux i DRM si va a nivell de xip. Ja m’imagino una Debian que no pot arrencar perquè el processador no el valida o coses semblants…

Podeu llegir molt de DRM a varis articles d’en Ricardo Galli. Alguns hi fa referència tangencial, alguns és el tema central.

Com a nota esperançadora de futur, la GPL3 (que sortirà, en principi, a principis del 2007) vol lluitar de certa manera contra DRM. Esperem que això ajudi a comportar més problemes al DRM que no solucions que intenta tenir. També lluita en
part contra les patents de programari, a veure si aconsegueix donar una volta a
tots aquests conceptes…

I mentrestant: a fer servir, promoure, demanar, desenvolupar sistemes lliures!

37 comments to DRM… ja serà massa tard

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>