Web amb Flash == pocs continguts?

Flash està sent cada cop més utilitzat per Internet. Webs amb presentacions gegants de Flash a l’entrar, webs que fan menús a l’entrar, Webs que tot està en Flash, etc.

Podeu llegir més temes no tècnics de Flash al blog d’en Benjamí. Per exemple, aquest post i aquest altre (molt bons els dos). Cal dir que hi ha un projecte de la fundació GNU que està fent un Flash lliure (Gnash), però encara no funciona del tot… a més a més, no som nosaltres qui l’hauriem de fer, caram!

A nivell tècnic Flash té molts problemes, que segurament anirant sent solucionats amb el pas del temps (per exemple, el copiar-enganxar no sol funcionar, sol estar pitjor indexat dels buscadors, les imatges tampoc es poden separar, no es poden fer enllaços a parts concretes del Flash, no hi ha versió 8 de Flash per Linux, no hi ha cap Flash decent per Linux sobre PPC, etc.)

Però el què volia comentar no era això, sinó una petita conversa que em va fer veure una cosa. Segons una persona, “moltes Webs d’empreses estan fetes amb Flash”. Jo quan una web està feta amb Flash ho veig ràpid: el tinc bloquejat, només es reprodueixen quan jo vull. Vaig pensar… a si? quines? I la persona em va nombrar webs “corporatives” (tipus Nike, Mango i no sé què més…)

Jo faig una vida quasi 100% normal a Internet (no és ben normal perquè no tinc spyware, virus, etc.), navego, compro bitllets, reserves d’hotel, llegeixo blogs, etc. sense necessitar quasi mai Flash. Però hi ha Webs que necessiten el Flash com a component bàsic.

Fixem-nos: webs que donen servei al client, i per tal el client els hi importa: no estan fetes amb Flash. Webs on el client compra (paga), i volen arribar a tots els clients, fugen de Flash (normalment, clar!)

Cap de les Webs que jo normalment faig “transaccions econòmiques” tenen un Flash que impossibilitint l’ús (companyies de vol, reserves d’hotel, entrades de teatre, botigues d’informàtica, etc.)

En canvi, segons em deia la persona, fa pinta que les altres webs són aquest tipus que un directiu de l’empresa volia donar una imatge corporativa, necessitava potser tenir un animació de l’empresa penjada a Internet per veure “que macu que és!”. A aquestes Webs, no importa massa el visitant, i en aquestes sí que estan fetes amb Flash. De fet sol importar l’ego de qui fa fer la Web, sospito 🙂

Amb el comentat podem deduir que, normalment, si una Web està feta amb Flash, no ens hem de preocupar massa per visitar-la… més aviat serà una cosa poc interessant per la gent, que algun directiu li feia gràcia tenir. Si la web és més accessible i usable, tranquils… ens volen oferir un servei. De fet, poques wes he trobat que el Flash sigui una part important i el contingut també. Molts cops, quan tenen un bon contingut, no solen utilitzar Flash. És un sistema més difícil de visualitzar, actualitzar, indexar i no és lliure. En canvi, quan estan buides de contingut… fan servir sistemes no lliures i que intenten ser espectaculars per cridar l’atenció.

Per cert, no estic “demonitzant” Flash. Entenc que per algunes coses pot anar bé, com poden ser els jocs aquests que molta gent juga… però segueix sense ser lliure.

Nota: hem provat el Gnash amb el Jordi. És el reproductor de Flash lliure que la FSF està fent, i ha anat prou bé, per no ser una versió final. Hem obert força webs, amb Flashos i alguns han anat i altres no. De totes maneres, veient com les gasta Adobe amb Flash (enllaços del començament) i les limitacions tècniques de Flash, millor seguir-lo evitant. A més a més, Adobe en qualsevol moment pot canviar el format flash… i els de Gnash… a tornar a començar 🙁

Nota2: Adobe fa setmanes/mesos va comprar Macromedia… Això no sembla que canviï l’estat del Flash, sinó que hi posen més entrebancs, tal com es pot llegir a la nova llicència del Flash (veure que Adobe restringeix els sistemes operatius on es pot fer servir Flash, directament a la llicència)

8 comments to Web amb Flash == pocs continguts?

 • Ara mateix mig sense Flash: a Debian Sid no s’hi veuen els fonts, no puc llegir el Google Analytics ni gestionar sets de fotos al Flickr 🙁

  Diuen que ho arreglaran al Flash 8 :S

  La versió GNU és il·legal: la llicència del Flash diu que es reserven l’exclusiva del reproductor.

 • Contestant al Benjamí: sobre la Debian Sid, parles del plugin privatiu d’Adobe?

  La segona part (la versió GNU és il·legal), quan em vaig mirar fa temps el tema em va semblar entendre que era il·legal utilitzar la informació que ells donaven per fer un reproductor. Però si el feies sense utilitzar la seva informació m’havia semblat que era legal. És més, amb la seva informació es podia fer aplicacions que generaven Flash, però no que en reproduissin.

  Li faré una ullada, igualment…

 • Sí, del privatiu 😐

  No havia filat tant prim, va bé que ho facis 🙂 Quan ho vaig llegir, fa un parell d’anys, deia que ells es reservaven la cosa dels reproductors.

 • Caram si que et dona problemes el privatiu, apart de ser privatiu. Sé que no hi ha Flash 8, però a mi _normalment_ em funciona bé el plugin. Sobre Google Analytics no ho faig servir, potser el Jordi (el meu germà) ho sabrà, em sona que ell hi feia coses des de Linux. Sobre Flickr, tampoc m’agrada massa 🙂

  També cal dir que m’estranyaria que el projecte GNU adoptés com a “seu” el Gnash si aquest fos il·legal…

 • xavi

  Hola Carles, m’ha agradat força aquest article perquè expliques d’una forma molt encertada quelcom que m’havia passat pel cap. Aquest: “si la web té flash segurament no cal visitar-la perquè no m’aportarà res”, té gràcia.

  Com a excepció, em ve al cap You Tube, on el flash és fonamental. Per als qui no ho conegueu, què millor que iniciar-se en You Tube mirant aquest vídeo (còpia d’un altre que havia estat censurat):

  South Park i la pirateria

 • Contestant al xavi, evidentment qui generalitza s’equivoca 🙂 Hi ha Webs que tenen contingut i tenen/estan fetes amb Flash (si comencem a fer una llista potser no acabarem). També n’hi ha mooooltes que no tenen ni Flash ni contingut…

  En tot cas, vaig llegir que es poden baixar els videos de Youtube en format “normal”, però no els de Google videos. He entrat ara a Youtube i no veig com baixar-ho… potser cal registrar-se, ni idea.

  Miraré el de South Park aquest…

 • barraquetaire

  Hola
  respecte a l’últim comentari d’en Xavi, un fragment d’un comentari que he trobat al link d’en Xavi sobre la censura del vide de south park:

  Off-topic: los que usáis Firefox daros una vuelta por el blog de Javi Moya ( http://javimoya.com/blog ) o por la página de extensiones de Firefox. Hay una extensión que permite descargar los videos de Youtube y otros lugares similares.

 • Jordi Pina

  Bones, tal com heu dit el Google Analytics no funciona, al igual que el formulari per posar noves entrades al Blogger.

  Suposo que ho arreglaran junt amb el Flash 8, que, ja aprofitant sabeu quan sortirà per a Linux?

  Apa siau!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>