Una Wii a cada casa

Wii és el nom que rep la nova consola de videojocs de Nintendo, i que ha estat la triomfadora de l’E3. S’equivocaven, i de molt, els que veien a Nintendo fora d’òrbita degut tant a la popularitat de la marca PlayStation com al capital de Microsoft venent per sota de mercat la Xbox (sempre m’ha resultat curiosa la primera ‘X’). S’equivocaven tant com els que diuen que Nintendo és per a nens.

Tot i que sempre m’han agradat els videojocs -i gràcies a això em vaig introduir en la programació- no he tingut cap de les consoles de videojocs que han sortit des que es coneixen els 16 bits. Per altra banda, tot i no haver adquirit mai cap d’aquestes màquines, conec el mercat perquè l’he anat seguint. M’agrada Nintendo, veig en ella una companyia que es preocupa pel seus clients donant llarga vida als seus productes. Com a exemple, mireu la Game Boy… durant quants anys van sortir jocs? va ser una consola d’un gran valor per qui la tenia, com ho va ser la Super Nintendo i ara ho està sent la DS. Nintendo tradicionalment s’ha preocupat més per la innovació, la jugabilitat i la diversió que per les característiques tècniques de capacitats d’audio i vídeo. El paper de la PlayStation i la XBOX ha estat ben diferent: part tècnica elevada, copiar més que innovar, publicitat, i bons contractes d’exclusivitat amb fabricants de Videojocs. De Microsoft i la seva voluntat de cuidar al client no cal parlar-ne gaire, només cal citar -i aprofito per a ficar cullerada- que la traducció al català del Windows 98 va costar 80,5 mil·lions de pessetes al govern català i que pel Windows 2000 en demanaven 500 -quan segurament el 80% del text seria re-utilitzable-.

La Nintendo DS s’ha menjat el mercat que “havia de dominar” la PSP. La pantalla tàctil de la DS ha afavorit la interacció amb els videojocs, aspecte que -tot i que he jugat al Nethack– valoro molt (disculpeu, aquesta broma era molt geek). Si pensem en la consola com a centre d’entreteniment familiar -si la televisió no s’espavila una mica, aviat ningú es mirarà els bodrios que treuen doncs jugar al Buzz! és més entretingut- cal treballar en millorar -i molt- la manera com interaccionem amb els jocs. Fa anys que defenc que no pot ser que ens comuniquem amb un comandament perquè aquest es comuniqui amb el programari dificultant així la inclussió de gent de totes les edats. Com a mostra veieu el mercat que han anat agafant els eye toys de la Play com el Kinetix (info en un blog de noies), o els jocs on xutes una pilota real o una pilota de golf, o fins-i-tot els que jugues amb tot el cos, com un en que escales una paret d’escalada física amb pendent variable (bé, aquest no és un videojoc doncs no hi ha pantalla). En un món en que els jocs d’esports continuen essent al centre del mercat i on apareixen jocs de cantar, fer exercici i ballar, el fonamental no és la part gràfica, sinó la interacció amb la màquina, i aquí Nintendo és la reina.

Doncs ara Nintendo ha tret un nou comandament on importa més la seva ubicació espacial que els botons que es pitgen o palanques que es manipulen. No us perdeu les primeres aplicacions d’aquest enginy que és el que m’ha motivat a començar a escriure. Mireu els vídeos i penseu en les aplicacions, mireu també els primers títols que sortiran, la cua de 6h que hi havia per a provar l’invent a l’E3, i aquesta enquesta. Quant als vídeos, heu de tenir en compte que la part gràfica és mostrada amb la targeta gràfica de l’anterior consola de Nintendo i no la nova que encara està en preparació. Per cert, la Wii és 100% compatible amb la consola anterior de Nintendo… què us deia?.

Com a pronòstic i basant-me en algunes prediccions, crec que la XBOX se n’anirà al garete (bé, és més un desig, alguna cosa té la companyia que la produeix que fa que no em caigui bé… què deu ser?), la Play 3 serà comprada per tots els fans de la 2, igual que la Wii serà adquisició dels Nintenderos, però el que farà girar la truita serà que moltes llars que no havien tingut mai consola, ara tindran la Wii. Imagino moltes cases amb la Wii en un entorn familiar i la Play3 a l’habitació del noi per molt Blue Ray que porti, això sí, en aquella casa, com a mínim hi haurà un pingüí.

I vosaltres, tindreu consola? jugueu a videojocs? Sou dels de Zelda i Mario Kart (jugabilitat, imaginació, color: Nintendo) o sou dels de Need for Speed i Metal Gear Solid (realisme: Sony)? Coneixeu jocs lliures i/o per a GNULinux? (1, 2, 3a, 3b, 4, 5).

12 comments to Una Wii a cada casa

 • Tota la raó, des de la megadrive-cd que no he tingut cap altre consola i igual que tu he estat seguint el mercat, amb resisteix-ho a comprar-me una videoconsola o un joc per pc, he estat molt enganxat anteriorment, però ara, amb aquest invent de la nintendo…uff, no ser si em resistiré, per altre banda, el invent és molt probable que la ps3 també l’apliqui a la seva consola com a accessori extra, tot i així el nou mando ja s’han espavilat a incorporar-hi reconeixement casi 3d, però el què està clar es que el preu decanta molt la balança: 600 euros una ps3, amb 600 euros et compres la xbox i la wii.

  felicitats per l’article.

 • xavi

  Millor amb els mateixos 600 euros et compres la Wii i la Nokia 770.

  Veig que també tens un blog força xulo. Gràcies pel teu comentari i benvingut al blog!

 • Jo de petit vaig tenir la Nintendo de 8 bits (NES) i la SNES… apart de 2 Games Boys (Tetris a parelles, fantàstic!)

  Amb això vull dir que m’agrada més Nintendo que Sega (del qual només tinc una Game Gear que em va sortir bebent una Fanta… i això que quasi mai beig aquestes begudes!)

  Però voldria afegir un punt negatiu de la Wii, que vaig llegir de casualitat al blog d’en Schneider (expert de seguretat) (potser em va venir de Barrapunto, Meneame o algun lloc, visito poc aquell blog): aquí hi ha l’entrada. Si ell té raó i s’ha fet mal-pensant, Nintendo podria no “cuidar” tant als seus usuaris… i no crec que Nintendo facis coses així sense mal pensar 🙂

  No és per ser “aigua-festes”, ni per manies a Nintendo (que m’encanta 🙂 ) sinó només per comentar-ho 🙂

  Llarga vida a Nintendo 🙂

 • xavi

  Hola Carles

  Crec que el Bruce en fa un gra massa. Com diuen diversos dels comentaris (he llegit uns 20-30), molts electrodomèstics tampoc s’apaguen, per exemple: els vídeos encara que pitgis off estan oberts i preparats per a gravar quelcom que hagis programat; La Treo no s’apaga mai, però et permet desactivar el telèfon per si estàs a un avió. Tot i que acredito l’impacte de l’autor, em sembla més un problema de que l’usuari es pugui confondre amb la paraula ‘Off’ que no de seguretat.

  La diferència està en que estem connectats tot el dia a Internet… i què? és més important les mesures de seguretat que la retroalimentació dels canvis a l’usuari, doncs podria ser que hi hagués actualitzacions sense permís del mateix i sense que se n’adoni quan la màquina està “On”.

  I si algú es salta la seguretat i entra a la teva màquina a mirar coses… què importa que hi siguis davant? creus que els usuaris estaran escrivint who tota l’estona? o watch -n 60 | who | grep -v ‘el_meu_usuari’ |… | mail tendim cap a un món de connexió 24*7 i el que és rellevant és la seguretat del sistema i no la presència de l’usuari, i més l’usuari familiar.

  Bé, que gràcies per l’apunt, però em sembla exagerat. Per altra banda, això és molt interessant perquè anem fent prediccions i en 6-12 messos veurem què passa.

  Així que vas tenir una SNES? i? vas jugar al Chrono Trigger? i al Zelda? no sabia que tenies aquest passat. Només la miraves i li treies la pols? 🙂

 • Andreu Ibàñez

  Nintendo ha estat molt de temps el rei dels videojocs. Ara torna a estar enfilerada a tenir una bona quota de mercat, encara que recordem que es número ú en les portàtils, la DS està sempre davant de la PSP amb claredat. El moviment que fan amb Wii es genial, com bé anuncien, no es focalitzen en millors gràfics, sinó jugabilitat. Aixó junt a la seva capacitat creativa (veure els nintendogs, el brain trainer o el trauma center per DS), farà que Wii tingui augment de la quota de mercat respecte a xbox360 i PS3, i crei noves i alternatives formes de jugar.
  Quin rotllo he fotut !
  Que jo me la pillaré, peró també les altres (la xbox360, confesso, ja la tinc). Es un tema de veure com evoluciona la tecnología.
  Pensa xavi que la PS3 i el seu porting de linux estarà obert als developers… o sigui que aquest o el porting de mono haurà de probar-se quan estigui l’aparell, amb cronojump inclós.

 • xavi

  Andreu, quantes consoles tens? 😉

  Lo de Chronojump a la PS3 seria la canya, però segur que els de Nintendo o els de Sony en faran un de molt millor i orientat com a joc. Amb els esforços que hem de fer els biomecànics per a captar imatges i un dia apareix el kinetix -de moment amb poca velocitat, resolució i en 2D- i captura imatges com si res.

  Què són el brain trainer i el trauma center?

  Com a porting interessa més el de la Nokia 770 perquè permet usar el chronojump a qualsevol lloc i amb equipaments barats.

 • Andreu Ibàñez

  No puc respondre a la primera pregunta sense estar el meu advocat davant.
  Bueno, và, la contesto, peró sense ànims de rebre flames !: en funcionament … calculant…recontant…. 5 portàtils (entre ds, gba i psp), 5 fixes (xbox 1, xobx 360, dreamcast i ps2two)… sense fer-les anar, unes altres 5 (older models), 15 aprox.
  La excusa friki es que jo no jugo mai a cap, sols trastejo amb elles. Els meus nens si que juguen.
  Sony no es pot posar la medalla d’inventar el Eyetoy (Kinetix es una de les seves aplicacions), com un comença a ser vell i porta dies en el mon us diré que aquesta aplicació se la van inventar uns drogates californinans, corria sobre un hardware propietari i un Amiga1000, el primer cop que la vaig veure, i aleshores si feia feressa, va ser a l’any 1987, a New York.
  El Brain Trainer i el Trauma Center son jocs per a la Nintendo DS pero que van orientats a públics nous, el BT a gent gran, per evitar alzeimers diversos, i el TC a qualsevol que volgui operar bisturí en mà. Nous conceptes, estil Nintendo, que arrasen.
  El porting a PS3 no serà tal, s’excutarà directament quasi, i el seu mercat serà 1000 cops mes ampli que el 770. IMHO, clar.
  Andreu

 • Al xavi: sí, tinc una NES i una SNES. Ara feia _molts_ anys que no hi jugava, però per setmana Santa a Catux van montar una mini-game-party… i quan hi vaig anar vaig portar la NES i SNES 🙂 i unes Games Boys.

  Jo vaig tenir la Game Boy genuïna, però fa uns anys (forces) es va espatllar, i enlloc d’arreglar-la a casa vem comprar la Game Boy Color (jocs compatibles, però no tinc cap joc a color…)

  No t’ho creus, no? Mira les fotos de la party, a la última per exemple estic jugant amb la SNES (Street Figher).

  Els jocs que dius no hi vaig jugar… a la SNES hi vaig jugar poc (molt Street Figher, una de motos, el Super Soccer o com es digués, i no sé quin més…).

  El Tetris molt (fa una partideta un dia??), i a la pròxima Catux Game Party buscaré els jocs de PC de l’època o remakers: bomberman, lotus, stunts, prince of persia… no jugo amb els d’ara però em farà gràcia jugar amb aquells 🙂

 • xavi

  Carles, doncs un dia hem de jugar al tetrinet, si vols mitjançant el gtetrinet, aquí tens una captura de pantalla per a que et facis una idea. També te servidor… ideal per a Catux i per a sopars-cine quan algú arriba tard 🙂

 • megaslotgame Welcome to the Jili Slot website, the hottest online slots website. Our website is another website that offers online slots. the strongest The fortress site may be safe website

 • megaslot Welcome to the JILI website, the hottest online slots website. Our website is another website that offers online slots. the strongest The fortress site may be safe website

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>