V Jornades de PL

(Nota: Article escrit per la revista “L’Accent”, mes de maig. De tota manera crec que pot ser interessant posar-lo aquí també)
Segurament l’event més important a nivell català dedicat al Programari Lliure són les anomenades “Jornades de Programari Lliure”, de les quals enguany se celebra la cinquena edició.

L’any passat van ser a Vilanova i la Geltrú i fa dos anys a Manresa. Aquest any les Jornades tornen a Barcelona, mantenint els ànims de ser itinerants pel territori català. A veure l’any que ve on seran!

Les Jornades tenen diferents tipus d’actes. Hi ha les comunicacions, on persones, universitats, etc. expliquen algun tema d’interès de forma breu. També hi ha conferències convidades que tenen més durada. Sempre hi ha un ventall de tallers, on els participants disposen d’ordinadors i una persona experta fa una introducció a cert tema. Els tutorials són classes participatives on la persona experta fa una classe sobre algun aspecte. Finalment hi ha debats i taules rodones, on experts exposen, opinen, etc. temes d’interès relacionats amb el PL.
Cal destacar que a les V Jornades de PL es farà un especial èmfasi als tallers introductoris. El PL no té especial dificultat, però quan alguna cosa és desconeguda pot semblar més difícil del què realment és. És per aquest motiu que es faran unes sessions de tallers on es veurà com instal·lar una distribució de GNU/Linux, configuració bàsica, ús de l’escriptori (Gnome o KDE) i un breu recorregut per les aplicacions més utilitzades pels nous usuaris (entre altres, Mozilla Firefox i OpenOffice.org) segurament sense descuidar l’apartat més lúdic. Això vol dir que amb dues o tres tardes es tindran els coneixements necessaris per tenir un ordinador totalment operatiu amb només PL.

El programari privatiu amaga el codi amb què estan escrits els programes, no ens permet modificar-los, millorar, copiar, ni redistribuir segons les necessitats de les persones que els fan servir, perquè estan subjectes a unes llicències que restringeixen aquestes llibertats. Aquesta restricció té com a conseqüència la dependència tecnològica de la majoria de la població que es veu subjecte a les desicions que prenen en aquest camp les grans empreses de software, que d’altra banda no solen ser les millors pels usuaris. Per altra banda, gràcies a aquestes llibertats, el PL més utilitzat està pràcticament tot traduït al català, quan cal s’adapta a les necessitats locals, en podem distribuir (i rebre) còpies gratuïtes i un llarg etcètera.

Aquestes Jornades són una bona oportunitat per descobrir els avantatges socials que proporciona el Programari Lliure i el model de desenvolupament de la tecnologia que proposa. Una de les claus per comprendre el funcionament i cap a on s’encamina la societat del coneixement.

Si voleu aprendre més sobre el tema, ja sabeu: del 5 al 8 de Juliol, a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB), Avinguda Diagonal 647. La web és http://jornadespl.org. Caldrà inscripció prèvia a la Web, especialment pels tallers i tutorials doncs hi haurà places limitades.
http://jornadespl.org
carles arroba pinux.info

9 comments to V Jornades de PL

 • arfa

  hi fareu el linuxshow???

 • xavi

  Hola arfa, no crec que es faci el show allà. Potser en faig un a Barcelona el 15 de juny, però crec que no estaria obert al “públic general”

  http://www.xdeblas.com/cgi-bin/ascodewiki?Shows

  De fet, ara que ho miro, el 5 de juliol estic a Madrid, el 6 i 7 a Suïssa i el 8 entre Suïssa i Saragossa. Així que definitivament no, i llàstima perquè tampoc podré anar a les jornades, que em fa il·lusió i l’any passat ja me les vaig perdre 🙁

 • Eli

  Aquest any el programa està molt bé. Jo aniré als tallers introductoris, perquè em considero una usuaria de linux convençuda però inexperta. MOLT inexperta.

  Com a usuaria no és que tingui cap problema. Trobo que és ben senzill i els programes em funcionen molt bé. I són prou compatibles amb el món en general.

  Però per descobrir noves aplicacions o nous programes i instal·lar-los jo sola, això ja em costa més. Vaja em sento una mica insegura amb les tripes de la màquina. I potser m’ajudarà a entendre-ho una mica millor.

  També és interessant conèixer la gent que està treballant en tots aquests temes en persona. Quina és la seva visió sobre l’evolució del PL i què cal potenciar, quins són els entrebancs.

  A les Jornades de Vilanova vaig disfrutar molt. I com que aquest any hi ha una part que s’apropa més al meu perfil, em sembla que m’agradarà.

  Per cert hi haurà també visita cultural aquest cop?

  Gent que llegiu el bloc… ens trobem allà?

 • Aquest any, tal com diu el Xavi, no hi ha Linuxshow previst. Un altre any 🙂

  Sobre actes socials, hi haurà segur el sopar del Divendres de les Jornades (dia 7 de Juliol, apunteu!)… però que jo sàpiga no hi ha previst cap sortida social com va ser a Vilanova (a mi em van encantar, vaig anar a totes!). De fet, em sembla que Barcelona tot i tenir moltes possibilitats es dona menys a fer això… no sé, no em costa imaginar que s’acaba el dia a Vilanova/LLeida/Girona i es va a visitar aquella zona (poca gent ho haurà vist, molta gent haurà anat expressament) que no a Bcn, que està potser més vist…

  Jo, menys potser el Dimecres (matí o tarda) tinc previst estar per allà… així que ja sabeu on trobar-me 🙂

  Fins aviat!

 • eli

  Ahir se’m va acudir que es podria fer una visita al supercomputador que està al rectorat de la upc.

  Hi ha algu na forma de fer aribar la petició a l’organització Carles?

  Es pot intentar. Podria ser d’interés per la gent penso.

 • Hola!

  Eli: crec que la millor manera de fer arribar la petició a l’organització és comentant-ho a algú de l’organització 🙂

  És molt bona idea! No hi havia pensat! Jo quan feia 2º de BUP (fa mooooooolts anys) vem anar-hi de visita!!! em faria molta gràcia veure-ho de nou, i entendre-ho. En aquell moment, per no fer, no feia ni servir Linux 🙂 (crec que va ser a l’estiu de tercer de BUP cap a COU que em vaig passar…)

 • Eli

  Hola Carles,

  Però el supercomputador no està des de l’any passat ?
  Aquell d’IBM que és molt gran? vols dir que és el mateix de quan feies BUP?

 • Ui eli, que malament! 🙂 He confòs el supercomputador (Mare Nostrum, amb Linux segons vaig llegir) i que està a una capella de l’UPC amb el Cesca: Centre de Supercomputació de Catalunya, que _crec_ que està a l’edifici Vèrtex (al costat de l’UPC).

  Evidentment fa aquells anys que no vaig visitar el Supercomputador que té un any aprox.

  Lo de dir-ho a algú de l’organització no ho he dit, però dona-ho per fet 🙂

  Fins aviat!

 • […] fa setmanes que vaig comentar uns línies sobre les V Jornades de Programari Lliure. Ara queda una setmana perquè s’obrin […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>