Estònia, Letònia i Euskal Party

Breument: ja vaig tornar d’Estònia i Letònia, i avui he arribat a l’Euskal Party (a Barakaldo, al costat de Bilbao). Dilluns faig la xerrada de Python+Qt a l’Euskal, si hi ha algun lector de Pintant serà benvingut 🙂

Introducció (Estònia/Letònia)

He estat uns 10 dies per Estònia i Letònia. Estònia ja ho coneixia, clar que no tot. Com a dada curiosa, de la capital (Tallinn) a la ciutat més a l’est (Narva) hi ha només uns 200 Km. Fins a Riga, capital de Letònia, hi ha només 300 Km.

És un país petit, però encantador.. Ja n’havia parlat fa mesos. Una altra curiositat: quasi tot en Estonià. 1.4 milions d’habitants, i tenen les revistes en estonià, els prospectes dels medicaments, dels menjars, etc. Aquí en canvi, amb 7 milions d’habitants sembla que els prospectes han d’estar en castellà perquè sinó no surt a compte, les revistes es fan en castellà per tenir més lectors, etc.


Letònia és el país que es troba al sud d’Estònia. Hi vem anar en bus des de Tallinn. La frontera Estònia-Letònia és més problemàtica que per entrar a la Catalunya Nord (per la Catalunya Nord, l’únic cop que hi he anat vaig passar en cotxe i no em van parar, allà vem haver d’ensenyar els passaports/DNI’s i de tornada van agafar tots els passaports i vem haver d’esperar uns 40 min. aprox). Això sí, és menys problemàtica que la de Israel que comenta en Xavi!

La capital de Letònia, Riga, té un “Old Town” prou interessant (tot i que el de Tallinn m’agrada molt més). De moneda fan servir els Lats, en canvi a Estònia la corona Estoniana. Parlen el Letonià.

Sembla que el 2008 els dos països tindran l’Euro, tot i que els dos tenen dubtes de si el tindran o no. Em van dir però que el president de Letònia (o alguns polítics) volen adoptar l’Euro però sense dir-li Euro… mateixes monedes, bitllets, etc. però amb un nom diferent. “Són bojos aquests Letons” (dit totalment “carinyosament”!)

Moltes coses em van agradar i moltes experiències agradables van passar. Però m’agradaria destacar el radiotelescopi de Letònia, que comentaré a una entrada en breus dies (ja està apunt, cal posar les fotos i poc més).

Comentaris general de Letònia

Païs més gran que Estònia, però sembla que menys avançat tecnologicament. De fet, a Estònia és fàcil veure empreses de tecnologia, anuncis d’ordinadors, serveis tècnics, etc. A Letònia amb tots els dies vaig veure molta menys tecnologia. Sense anar més lluny, cal comprar cada cop el bitllet del tramvia al “Konductor” (o una cosa així) i et dona un bitllet que té penjat a la corretja de la bossa. A Estònia, si et cal comprar el bitllet al tren, tenen un aparell amb bateria penjat que imprimeix el bitllet, i a més a més es pot comprar per Internet i validen el número allà mateix connectat amb un mòbil -de forma automatitzada, no trucant i parlant per veuVaig llegir fa unes setmanes a la Vanguardia que a Letònia tenen molta inflació, i que el sector de la construcció és molt potent. És a dir, més que temes tecnològics tenen temes de fer edificis, carreteres, etc. De fet, a molts edificis els hi convé una repassada, que tenen un aspecte prou vell :-)Les carreteres de Letònia són semblants a Estònia: sense trànsit, lluny de Riga. Còmode de conduir, la carretera no sol estar en massa bon estat… però es té una velocitat de cruer de uns 70-90 Km/h sense apurar gens. Els cotxes no utilitzen massa els intermitents, però no es té sensació de perill.

La gent a Letònia té un aspecte semblant a Barcelona o les nostres contrades, senes més. Les esglèsies són diferents, al ser ortodoxes. Els hi agrada també molt les flors (com a Estònia) i en tenen per tot arreu. No és gens estrany veure gent amb flors pel carrer, o anar a rebre gent amb flors a l’estació d’autobusos, etc.

Els museus solen ser molt econòmics (no pugen de 2 o 3 Euros quasi mai) i n’hi ha forces, i de populars, que són d’entrada lliure.

Hi havia alguns punts públics d’accés a Internet, que no vaig provar ni sé amb quin sistema anaven. El proper cop…

Prohibit fumar

No fumar

Tal com es pot intuir, el text de la porta és “prohibit fumar a menys de 10 metres”. Molt curiós, i em va agradar molt la idea. Sembla que en general és a edifici governamentals, tot i que no n’estic segur. Però vaig llegir a un diari d’allà (crec que era el “Baltic Countries Times” o semblant) que aquest lletrero és el “hazmereir” de molt gent. També es podia suposar…

En principi sembla que està prohibit fumar a la feina, al carrer crec que està permés.

Tal com he comentat abans, en breu posaré una entrada sobre el radiotelescopi amb algunes fotos i tot. Estigueu atents!

3 comments to Estònia, Letònia i Euskal Party

 • Eli

  A veure, a veure. Tinc dos dubtes:

  1.El darrer cop que vas anar per aquelles terres del nord del món, hi havia una foto de carreteres glaçades per on passaven els cotxes. Ara, a l’estiu, també n’hi ha? L’altra vegada hi vas anar a l’hivern?

  2. El segon dubte i més important: què, com està l’estoniana? És que et deixes d’explicar el més important !! 🙂

 • Contesto les preguntes:
  1.- L’altre cop hi vaig anar també a l’Estiu (debconf a Finlàndia, també just després de les Jornades, com aquest any). La foto, que vaig enllaçar des d’aquesta entrada és la foto d’un diari/TV d’allà. Mai hi he estat a l’hivern, per tant no ho he vist en directe i menys conduir-hi. De totes maneres, a l’estiu no ho tenen (faltaria més!) i els hiverns… depén de l’hivern. No tots els hiverns 🙂

  2.- Ops, a dinar 🙂

 • […] l’Euskal Party (ja n’havia parlat) es va fer un debat sobre disseny de pàgines Web i temes semblant. No hi havia un ponent com a […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>