Preparant-me per a l’esdeveniment

Us preguntareu… de què va aquesta entrada? I algú dirà: caurà un meteorit a la terra? em casaré? patentaré la guerra desautoritzant a tothom a iniciar-la sense el meu permís? o el més impossible: acabaré la tesi? 😉

No, cap d’aquestes… en menys de dos dies (potser demà) tindré la Nokia 770 a casa!!!!!

Aquest gadget -completament programari lliure- serveix per a qualsevol cosa que us pugueu imaginar, exceptuant un petit detall: no té telèfon. Això em provoca en primer lloc un canvi de paradigma en la meva instrumentació mòbil. Fins ara feia servir una Treo 600 (encara avui) que em fa de Mòbil, agenda, telèfon, càmera fotogràfica, reproductor de ogg i mp3, bases de dades, mapes polítics del món, mapes de carrers i carreteres de Catalunya, mapes de metros, simulador de malabarismes, horaris mundials, comptabilitat, gestor de projectes, i alguns jocs. Bé, val a dir que la gestió de projectes i la comptabilitat no la feia servir gaire, potser és perquè no faig projectes o perquè no tinc gaire cura dels diners. Tot i que la faig anar de navalla Suïssa, hi ha gent que encara li treu més partit.

Ara em desfaig del Treo per a tenir 2 aparells!!!, i fins-i-tot potser em compri una càmera, així que seran… 1… 2… 3 aparells!!! Així, la pregunta que us faig és:

– Què preferiu, un gadget universal o diferents aparells especialitzats?

Doncs ja arriba la 770 de segona mà del meu amic alo, i és clar, com és natural no podria conservar el mateix mòbil, doncs fa temps que em dona problemes, i a més ara necessitaré una cosa més petita i lleugera. Així que m’he decidit per el Nokia 7280 altrament dit: pintallavis o “lapicero”. Per què Nokia? doncs 1) per la seva aposta pel programari lliure ja em cauen bé aquesta gent, de la mateixa manera que el proper portàtil potser sigui un IBM; 2) Per la seva política de tenir un carregador universal, doncs tenir un carregador per a cada aparell em sembla un “voler vendre algo que no caldria a l’usuari” altrament anomenat “estafa”; a més així tindré un únic carregador pels 2 aparells! Una de les coses divertides d’aquest 7280, comprat a eBay als EEUU, és que no té teclat… ideal per a escriure SMSs 🙂

De vegades cal parar un moment per a reflexionar:
– Curiós el fet de comprar-me un Nokia que no té telèfon
– Curiós el fet de comprar-me un altre Nokia que sí és telèfon però no té tecles
Aquí hi ha un article que parla d’integrar aquests dos aparells: “770 for surfing — a small phone for talking”.

Feta aquesta reflexió… què faré amb la 770? doncs moltes coses, entre les que destaca: connectar-me a la xarxa per WIFI, i per a no gastar gaire bateria i anar més de pressa, he pensat de crear-me un correu web que em netegi bé l’spam, que tingui filtres i etiquetatge i que no doni problemes d’espai… GMail. Així que ara consulto el correu via web, i l’antic correu l’he redirigit cap a el nou GMail (els que teniu la meva antiga adreça em podeu seguir escrivint a aquella si ho desitgeu).

Calia estar al dia també dels usos del 770 que li donen els usuaris, així que he tornat a usar lectors de RSS (el Liferea en concret) i he afegit alguns blogs:
Ari Jaaksi’s Blog,
Michaels 770,
Maemotalk,
(void *) maemo, i
Nokia 770 en español

i aviat afegiré algun “planeta”.

Ara caldrà veure com porto els meus contactes de la treo que tinc al JPilot cap als 2 nous aparells. Suposo que els passaré a la 770 amb el mateix JPilot (doncs també té versió per a la 770), i cap al telèfon amb el Bluetooh.

A més, em compraré un receptor de GPS que connectaré al 770 per a que em faci d’assistent per les carreteres, i per tant m’hauré de comprar també un alimentador pel cotxe (que valdrà pels 2 aparells) i potser posar algun mans lliures. Potser parlaré amb el 7280 amb el mans lliures bluetooh i aniré amb un gadget aprop de l’orella i el 7xxx als pantalons. Qui sap.

Com a darrera característica, comentar que el nou firmware del 770 permet parlar amb VoIP… Ho heu fet mai? encara sou verges com jo? amb qui faré la primera trucada? …

He escrit aquest article -i aquesta és la part interessant, que només llegireu els que heu resistit fins aquí, tot i que acabo de posar una negreta- per a reflexionar en com una decisió d’adquisició d’un aparell pot fer variar tant la manera com et relaciones tecnològicament amb el món que t’envolta (aparell complementari, canvi de correu, canvi de procediment de lectura de blocs, canvi de forma de conduir, canvi de manera de parlar pel carrer…), i també per a constatar que degut a que la tecnologia està sempre canviant, cal tenir una actitud de continuu aprenentatge per al seu ús i personalització, cosa que em reforça en la idea d’ensenyar a les persones a aprendre diferents entorns des de petits, i no classes de Word i Power Point des de primària. “The idea is not that kids learn tools they use for the rest of their lives. That’s not realistic. I don’t use any specific theorems or other mathematics constructs from school today. They should learn tools which they use AT SCHOOL to develop a general ability to learn tools.” (Mark ShuttleWorth, disponible a: http://www.markshuttleworth.com/archives/28 ).

11 comments to Preparant-me per a l’esdeveniment

 • andreu

  El xavi s’automatitza, versió 2. La 770 li farà tenir noves e interessants eXperiències. Bueno la X en majúscules més pel nou móvil, pel qual hem trobat interessants aplicacions X.
  Pels qui tingueu una 770 recordeu que recentment (a juliol del 2006) ha sortit una nova versió del firmware, teniu mes datos a:
  http://www.nokiausa.com/support/phones/softwareupdate/1,8461,770,00.html
  i a
  http://www.maemo.org/nokia/os2006_featurenote.html

  n’joy your nokia’s

 • Com antenna GPS, sembla que la Holux http://www.activagps.com/detalles.asp?codigo=448 està prou bé, ací una bona crítica de tantes http://www.pocketgpsworld.com/gr236.php

  Al web del fabricant hi veig drivers per Linux a la zona de descàrregues, bon detall! Els he cercat i la Debian ja els duu 🙂

  Els posen per si el vols connectar per USB, perquè duu cable opcional, no només és Bluetooth –que era un rei de per allà dalt on els Nokia. Així també podras fer coses GPS amb el portàtil, que n’hi ha de guapes.

  La cosa GPS del 770, el Maemo Mapper, és bo i fi. Hi ha versió que baixa mapes i versió que baixa mapes més fotos satèl·lit, tot de can Google.

 • Gràcies Benjamí

  Tens el 770? per a què el fas servir?

 • Encara no en tinc cap. Estic indecís perquè hi ha rumors d’un nou model a Nokia. Potser serà més ràpid? També perquè estic mirant substituts pel PDA actual.

  Vaig veure’l a Lleida (del Carles Mateu) amb el Mapper en marxa i m’he interessat pel tema perquè tenia ganes d’un GPS de mà, no de cotxe. Tots els GPS a la venda son PDA Windows o aparells pensats pel cotxe, mals de portar damunt. Per això he mirat el tema GPS.

  Ara tenc un PalmOS (Sony Clié TH55 amb WiFi i Bluetooth) que té 3 anys (o 2?) perquè aleshores no hi havia PDA amb GNU. Hi uso això que voldria seguir tenint al Nokia:

  – Programes GNU, com un SSH i el gnukeyring.sourceforge.net per a guardar xifrades les contrasenyes. Va bé perquè en fer feines fora de casa puc crear contrasenyes que després tindré a casa. A l’inrevés també. Caldria trobar un substitut al Maemo.

  – Els contactes agenda i ToDo del Kontact. Voldria saber com sincronitzar el Kontack amb el Nokia.

  – Notes. Són molt utils. Quan som al desktop les edito amb qualsevol cosa i van a un directori amb subdirectoris que són les categories (idees, GNU, notes, anàlisi). Quan som fora de casa, amb el Sony. En sincronitzar amb el KPilot, les tenc als dos llocs i van molt bé. Com configurar el Cups, una ordre pel Hylafax, la tarja eth a una SUSE? Tenc nota que puc usar a casa o quan som fora. Caldria trobar quelcom semblant pel Nokia.

  – També hi llegeixo eBooks en PDF i no m’agrada gaire com està resolt al PalmOS. El Nokia en això és molt superior.

  També és superior amb el WiFi i la navegació. Sobretot amb que tenc més programes lliures, amb el PalmOS haig de renunciar a molta cosa perquè passo de bitassa privativa. Que em fa ganes i estic preparant la migració 🙂

 • (PS: del SSH veig que hi n’hi ha de bons pel Maemo, en això ja tenc alternativa i lliure també –el del PalmOS ho és)

 • xavi

  Hola Benjamí

  Tens el plugin de Keyring per al JPilot funcionant al 770:
  http://michaels770.blogspot.com/2006/03/jpilot-package-for-n770.html

  Aquí s’està fent una comparació amb un UMPC
  http://ultramobilegeek.blogspot.com/2006/08/nokia-770-vs.html

  Per anar fent dentetes mira:
  http://planet.maemo.org/

 • xavi

  Benjamí, ahir van portar el Xournal (per a escriure notes). Quant a entreteniment, recentment s’ha portat el Freeciv, el Nethack i el Supertux.

  I tot programari lliure… encara et queda alguna excusa? 😉

 • Xavi: vaig estar usant molt temps el JPilot i se que no és el que vull ara mateix, després de passar pel Kontact 🙂

  Haig de dir que el desenvolupador és un crack: vaig tenir un problema i em va respondre rait nau i en diumenge!

  Simplement passa que JPilot imita el programa de Palm per Windows. Aquella gent, pobrets, estan avesats a reinventar rodes, i van fer tooooota l’agenda, amb la seva interfície, els seus botonets. I després la connecten amb el Palm. JPilot fa el mateix a un lloc que avui no cal, encara que potser anys enrere sí.

  Naltros ja tenim agendes prou bones: Kontact o Evolution. No importa fer més interfícies ni botonets. Només cal alguna cosa que llegeixi les dades (que hi són amb formats oberts i documentats) de les agendes que ja usam per a guardar-les a la del Maemo (amb formats oberts i documentats) i viceversa.

  Segur que ho poden fer ràpid, jo no perquè em falten un parell de mesos d’aquí a final d’any i voldria que el 07 comencés al març. Però seria una cosa guapa i util en que posar-se a treballar.

  El Xournal m’ha fet recordar una recomanació del Carles «maemopad+, per pendre notes (però no té equivalent desktop), mentre que el xournal si que el té (però al 770 és molt lent)». Si és d’ahir, potserés una versió més ràpida?

  Moltes gràcies per tots els enllaços, arribaré a portar un Maemo a la butxaca, segur 🙂 Si sortís el 771, em conec: m’empescaria qualque rotlle zen i no portaria agenda damunt 😀

  Per cert, vaig a suggerir el gnukeyring.sourceforge.net per Maemo, però abans a veure si hi trobo el password de sourceforge 😀

 • Hola,

  Ja el tens Xavi? Com va?

  He vist una notícia d’un telèfon mòbil amb Linux, de Trolltech:
  http://www.linuxdevices.com/news/NS8030785497.html

  Em pinta molt bé. Mirant una mica he vist (em sonava, però no els havia buscat) de telèfons mòbils amb Linux de Motorola:
  http://www.linuxdevices.com/news/NS4504156025.html

  Però em sembla que els de Nokia amb Maemo i els de Trolltech amb el Green aquest intenten “ensenyar” Linux, fer-hi comunitat, etc. i crec que els de Motorola l’amaguen enlloc de potenciar-lo, i que poca cosa amb els de Motorola és lliure.

  M’agradaria tenir un telèfon amb Linux i tot plegat lliure 🙂

 • xavi

  Ja tinc el 7280. És friki friki friki.

  És força sorprenent com han pogut posar-hi tantes coses a un lloc tant petit. Vaig estar 3 hores llegint el manual.
  http://www.nokia.es/soporte/producto/nokia7280/nokia7280_id0701.jsp

  Sembla mentida com amb només 2 botons pot ser tant usable. Bé, té algun botó més, però bàsicament 2.

  El problema és que ja no hi ha fundes per a aquest telèfon, i no n’hi ha cap tant prim i petit. Crec que hauré de reciclar la funda d’alguna ploma.

  Quant al 770, segurament que el tindré per a la propera trobada que fem 😉

 • xavi

  Carles, doncs quant a lo del telèf. amb programari lliure, estaria molt bé, doncs la primera pega que hi trobo al 7280 és que no tinc predicció de l’escriptura de SMS en català, i això és un fet diferencial quan tampoc tens tecles. Si fos programari lliure, gairebé segur que tard o d’hora tindria la predicció… crec que més aviat d’hora, molt d’hora.

  He llegit una mica sobra el tema, però sembla que de moment Nokia no ho implementarà:

  http://www.racocatala.cat/articles/4054
  http://www.racocatala.cat/articles/2425
  http://www.racocatala.cat/articles/6662
  http://www.racocatala.cat/articles/8541
  http://www.racocatala.cat/articles/8505

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>