Museus a Italia

Ara ja fa uns dies que vaig estar de viatge per Italia. No us assusteu, intentaré no fer el relat del viatge sinó només destacar un parell de fets puntuals (llocs no comuns que no solen estar a les guies de Roma/Italia però interessants a visitar)

Comento però que varem estar bàsicament a Roma, tot i que varem fer dos escapades a Florença i Nàpols i Pompeia.

Museu de correus i telecomunicacions

Voldria començar destacant el “Museu de correus i telecomunicacions” (en alguns llocs només és “Il Museo della Posta”). No és un museu conegut, i tampoc està dins la zona típica turística de Roma. Hi ha una parada de metro just davant, que ara no recordo (i no tinc el mapa “extès”)El museu es troba al carrer paral·lel al C/ Europa, dins el ministeri de Telecomunicacions. Entrar a aquella porta i demanar en català/castellà a la Sra. Italiana on és el museu és una petita experiència. Sobretot quan et diu que has d’ensenyar el passaport de tothom -el DNI ja val- qui vulgui entrar i et faci esperar (després de trucar per telèfon a l’encarregat).

Al cap d’uns 5 min. apareix l’encarregat, que aquell dia era un senyor alt, que no parlava català, castellà ni anglès. Sí Italià. Ens porta al museu, que està al soterrani de l’edifici. El tema quasi ja feia por! La visita és privada i guiada, va durar uns 45 min. i llàstima de l’idioma que sinó segur que hagués pogut explicar més coses.

El museu fa un recorregut per la història de “correus i telecomunicacions”. Sense entrar en detalls es veu aproximadament:

 • Bústies de fa mooolts segles
 • Segells, cartes
 • El primer ordinador que van fer servir a correus d’Itàlia per portar la comptabilitat
 • Els inicis de la ràdio (i per tant de Wireless)
 • Història del telèfon
 • Primeres màquines de telegrames (algunes funcionant)
 • Primers dispositius mòbil
 • Un satèl·lit que havia estat en òrbita (un Telstar)
 • I molt més!

Deixo unes fotos aquí, que crec que són una mica representatives del què es veia allà.

Telegrat amb teclat de piano

Un telègraf amb tecles de piano 🙂

Varis models de telegrafs

Varis telègrafs

Satelit telstar

Un satèl·lit que ha estat en òrbita

Primer ordinador de correus

Un tros (no hi cap tot a la foto!) del primer ordinador que hi va haver a correus d’Itàlia

Inici de la ràdio

Un experiment, inici de les primeres ràdios

Al sortir ens va regalar un llibre en italià i anglès, amb la història de diversos aparells del museu, molt bones fotos, etc.

A Madrid hi ha un museu semblant. No recordo el nom, hi vaig anar fa uns 4 anys (i tampoc tinc fotos). És el museu de “Telecomunicacions”, crec. També molt recomanable.

Informació:
Adreça: Ministero P. e T., v.le Europa
Telèfon: 06/5942897
Lloc Web: http://www.comunicazioni.it/it/ (no sembla exclusiu del museu)
Horari: 9-13 – tancat dissabtes i diumenges

Museu de la criminologia

Esperava un museu de criminologia moderna. És a dir, “noves tecnologies i crimonologia” (o no tant, però quasi). El què es troba allà, en el 60% del museu, és un museu de “màquines de tortura”. És a dir, sistemes que feien servir abans (i crec que alguns encara) per torturar persones. L’imaginació feia que fos quasi doloròs…El meu germà el va disfrutar moltíssim, a mi em va agradar tot i no ser el què esperava.

Informació:
Adreça: via del Gonfalone, 29
Phone 06/68300234
Horari: Wed., Fri. and Sat. 9-13, Tues. and Thurs. 9-13 and 14.30-18.30 – closed Mon., Sun. and in Aug (truqueu-hi abans per si ha canviat, clar!)

Museus que no vaig visitar

Un parell de museums que em va quedar per veure:

 • El “History Museum of the Guardia di Finanza”. Està aprop de ciutat del vaticà. No vem tenir temps
 • Museu de la pasta. A prop de Plaça de Trevi, molt cèntric

Hi ha uns museus menors com el de la matemàtica i física. Aquests estan a universitats i obren si ho demanes. No hi vaig estar, segurament són petits museus a alguna sala de la universitat… el proper cop que vagi a Roma ho investigaré més.Vaig trobar la informació de molts museus d’Itàlia a la pàgina Web: http://www.museionline.it/eng/cerca/ . Però en aquests moments sembla que no es troba funcionant correctament. Tot i això, els preus encara estaven amb lliures italianes, així que em temo que alguns horaris poden estar desactualitzats.

Un comentari sobre Roma

Està pleníssim de monuments històrics. A cada cantonada s’en troben de nous, al final ja no saps si els has vist o “són nous”. I val la pena entrar a qualsevol església que es passi: una esglèsia que segurament per les nostres terres seria “l’esglèsia estrella de la ciutat” allà és una esglèsia de barri, s’hi troben enterrats 2 apòstols i ho ha pintat en part algun pintor famós.

10 comments to Museus a Italia

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>