Aplicacions del 770

Si un dia em vaig preparar per l’esdeveniment, ara escric per a mostrar el ús que faig d’aquest artilugi el –Nokia 770– que ens té enamorats a uns quants dels que llegeixen Pintant i a una bona part del món del programari lliure en general. En aquesta ocasió no escriure una de les meves clàssiques parrafades, sinó que em limitaré a llistar els programes que més uso, i especialment ara que alguns han avançat força.

Com el Nokia 770 agafa un sector de mercat estrany, és un Nokia que no és telèfon, no és PIM (Personal Information Management, o agenda electrònica), no és càmera de fotos, no és GPS… parlaré de les funcionalitats del monstre. Avanço que totes les aplicacions es troben llistades aquí: Maemo Application Catalog 2006.

 • PIM: Quina alegria m’ha donat el retrobar-me amb les aplicacions de Familiar amb entorn GPE, parlo del GPE-contacts, GPE-calendar…, que des de fa una setmana ja estan en un repositori, i són molt potents i fàcils d’usar.
 • GPS: El Maemo Mapper cada dia està millor. La darrera versió mostra gràfics de barres amb l’estat de connexió amb els satèl·lits, incorpora POIs (Points of Interest), i s’enllaça amb el Festival Lite (flite) per a sintetitzar la veu. Per cert, Nokia ha presentat el seu propi sistema de navegació amb 770.
 • Navegador web: El Opera integrat va molt bé, però a més les noves versions del Minimo (Mini Mozilla) estan molt millorades, i permeten l’ús de Google Reader i Google Spreadsheets, per exemple. Així, en un món de dades a la xarxa i Ajax, El 770 és comporta de manera excel·lent.
 • Veu IP: Tant el Google Talk com el Gizmo es poden usar sense problemes. La setmana passada vaig coincidir amb en Damien Sandras (Ekiga), que citava els diferents clients de Veu IP ordenats per odre de llibertat. Així, Ekiga era el més lliure, Google Talk i Gizmo usaven un protocol lliure però són programari propietari, i a l’altra banda de la balança hi trobem Skype que no és programari lliure i a més usa un protocol propietari. Bé, de moment, les dues aplicacions de nivell mig de llibertat les podem usar al 770.
 • “Protecció” de xarxes: AirCrack i Kismet funcionen, tot i que no els faig servir. Pel que he llegit, la injecció de paquets no és possible encara.
 • Mahjongg: l’estic descobrint com a joc molt interessant per la memòria i l’atenció. També hi tinc el Nethack, però qui s’atreveix a fer partides de 20h des del Nokia… He conegut força gent que juga a les aventures de ScummVm.
 • Terminal: quant de plaer.
 • Reproductor de vídeos: Hi ha un reproductor incorporat i també es pot usar el Mplayer. A més han sortit tot un munt d’aplicacions per a convertir vídeos a formats que es vegin bé al 770 (com VidConvert).
 • Oficina: Lector de PDFs, Abiword (crec que funcionava, ara no n’estic segur), Antiword, Gnumeric…
 • Anotacions: Notes, Sketch, Xournal, Maemopad, MaemoPad+, …
 • Xat: Gaim funciona a la perfecció.
 • Altres: Visualitzador de fotos (amb el bluetooh o pel cable sèrie poses fotos o el que vulguis i les veus), gravadora, Streaming d’audio, …

I tot (bé, excepte els programes de Veu IP) programari lliure, i tot instal·lable a partir de repositoris amb un client gràfic de dpkg.

Cal reconèixer però que es tracta d’un dispositiu reservat pels “una mica hackers”, però quan Nokia tregui el següent 770 (suposo que amb més CPU i amb les PIM incorporades) tindrà una base d’aplicacions gegant en un aparell de molt baix cost, tot orientat a la xarxa, amb programari lliure i amb un pingüí.

5 comments to Aplicacions del 770

 • Què en saps del següent? Cada cop que estic a punt de comprar-me’l (només el vaig usar tot l’agost de prestao) algú em diu «espera’t» i resto quietoparao.

  El Mahjongg és molt bo, hi vaig passar moltes estones mortes d’esperes vàries (metges, restaurants, autobusos, trens, aeroports) i no n’he vist cap lliure millor.

 • xavi

  Hola Benjamí

  Sembla que l’interessa a molta gent que surti una nova versió, doncs no paren d’aparèixer notícies de “descendents” de la 770 amb noms diferents. Se’n parla a blocs, es mostren fotos, es desmenteixen…

  La darrera sembla que és aquesta:
  http://www.internettablettalk.com/blog/?p=282

  però tal i com es diu en els comentaris:
  http://www.internettablettalk.com/forums/showthread.php?p=24499#post24499

  “You are a little late to the game. This photo has been talked about for days and there are numerous threads filled with speculation, including a few here. We really don’t need another one.”

  El 770 està MOLT bé, només li falta CPU, però si obres poquetes aplicacions alhora, i només un AJAX, tira bé.

 • Gràcies 🙂

  M’ho temia: estan pensant en una cosa massa lluenta. M’agraden negres, els ordinadors: aguanten millore l’envelliment.

 • xavi

  Em costa pensar en que treuen un nou aparell, doncs al juny van alliberar el OS2006, i avui han tret una altra imatge millorada:

  http://maemo.org/pipermail/maemo-announce/2006-November/000030.html

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>