Museu d’aviació a Tartu

Fa ja quasi un mes que vaig anar des de Tallinn on estic fins a Tartu, la ciutat “d’estudiants” d’Estònia. A uns 200 Km. de Tallinn. Allà s’hi troba la universitat més antiga d’Estònia, apart d’haver-hi ambient estudiantil. Evidentment, com que hi vaig anar diumenge al matí no hi havia ambient estudiantil 🙂
Tartu és la segona ciutat d’Estònia, i després de Tallinn és la que té més temes tecnològics.

A Tartu hi ha varis museus. Vaig aprofitar per anar al museu de l’esport, museu de correus i museu de la zoologia (animals dissecats i una exhibició privada temporal d’aranyes que van venir de Polònia; semblaven mortes però imagino que es mouen quan els hi donen el menjar).

Al museu de correus es podien veure cables prou vells, com aquests de la foto, que servien per comunicar ciutats. Aquest tipus de cables, però més “prims”, els he fet servit a la universitat per fer pràctiques de computadors. Com canvia la tecnologia, eh?! No entro amb més detalls de cables i temes semblants ja que ho faré a la següent entrada (és respecte un altre museu)

Cables

El motiu en sí d’aquesta entrada és que a uns 15 km. al sud de Tartu hi ha un museu d’aviació. Allà vaig anar a parar, i és força interessant. Com molts museus d’aquest tipus, estava sol (bé, acompanyat amb qui m’acompanyava, però no hi havia altres visites).

El lloc és al mig de varis camps, quan estàs apunt d’arribar ja ho veus: avions allà al mig, que no té sentit en un camp normal. Es pugen unes escales i hi ha uns 10 o 15 avions antics i no tan antics. Malauradament no es pot entrar a dins, però es pot passejar al voltant seu i hi ha escales per mirar com és la cabina dels per dins. També es pot estar per sota els avions amb la qual cosa es veu prou el tren d’aterratge i altres detalls interessants.

Fa anys havia jugat al mític “Command and Conquer” on hi havia els avions russos MIG. Allà doncs hi ha un MIG i es pot veure la cabina perfectament per dins!

Recordar un cop més que Estònia era part de l’Unió Soviètica fins el 1991, així que tenen força cultura Soviètica.
El què impressiona és com estaven d’avançats fa anys els exèrcits. Hi havia avions del 1967 amb pantalles de radar. Aquells anys Unix encara no existia, així que imagineu el què ha de representar tenir el radar, els controls, etc.

També imagineu com ha de ser pilotar un avió d’aquests. Em refereixo a la quantitat de botons, palanques i demés que tenen, i que cal fer anar correctament. A més no és com un cotxe, que si tens un problema pots parar a la cuneta i mirar què passa. Amb l’avió caus directament!

Per últim, també hi havia alguns helicopters:

Explicar el contingut d’un museu és difícil. Anar-hi és el què cal. Fins i tot veient jo mateix les fotos que vaig fer no sento el mateix que quan estava allà fent-les.

Tinc pendent, des de fa un any i pico d’anar al museu de Toulousse per veure com fan l’Airbus (és museu d’aviació i també fabrica). Quan hi vagi, que no serà abans de febrer, ja en faré una entrada al blog. Per si algú li interessa, al de Toulousse les visites són guiades i cal concertar la visita amb uns 15 dies d’antelació (almenys l’any passat era així).

PD: Sento que algunes fotos no sé exactament de quin avió són i per tant tampoc sé l’any. El pròxim cop pendré millor nota, com els nens que van de sortides culturals.

8 comments to Museu d’aviació a Tartu

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>