Sobre el maquinari

Maquinari (hardware): el què permet que el programari (software) s’executi. Vaja, sempre que no ho fem mentalment 🙂

Del Gran Diccionari de la Llengua Catalana: m INFORM Conjunt dels elements estrictament materials de les màquines informàtiques, que comprèn una unitat central i equips perifèrics.

Altra definició, molt vella i més informal: maquinari és el què podem picar, programari el motiu (estic d’acord en la primera part, no amb la segona)
Sobre el maquinari, i personalment: no em sol agradar. Bé, en aquests moments tinc el meu “estimat” portàtil sota les meves mans, i sí, el trobo prou “sexi”. Però el maquinari li veig alguns inconvenients que fan que quan hagi de comprar-ne o pensar-hi no em vingui massa de gust.

Punts negatius del maquinari:

  • S’escalfa. El maquinari tendeix a estar calent, a més velocitat més calent fins que troben millors maneres de tenir més velocitat… no sembla una cosa molt “elegant”
  • És car. El programari (el lliure, almenys :-D) no és car. El maquinari sí
  • No sol ser lliure. Hi ha projectes que estan començant a fer maquinari lliure, però el més habitual, potent, etc. no és lliure
  • S’espatlla. Un programa, anys després d’haver-lo fet, encara funciona igual de bé que el primer dia. Bé, acceptem que hi pot haver alguns problemes amb llibreries, però els programes en general van igual de bé, no s’espatllen amb el pas del temps (si no es modifiquen, etc.). El maquinari sol acabar espatllat, lent, amb pols, etc.
  • Difícil d’actualitzar/aconseguir. No puc fer un apt-get install … de peces de maquinari. Això m’el fa difícil d’actualitzar. Tinc problemes del món real, com pot ser que me l’han d’enviar dins un paquet que es perd o no puc recollir, que haig d’anar a una botiga i s’els hi ha acabat, etc. i a més quan el canvio és difícil de reciclar, genero brossa

Normalment el maquinari en sí no m’agrada. En tinc, en compro, n’uso, en sé algunes coses; però perquè m’agrada fer coses amb el programari i haig de passar pel maquinari 🙂 però si no… no crec que hi fes massa cosa.

Ull! que un cop es té el portàtil de torn, etc. és un plaer treballar-hi, i hi ha maquinari moooolt ben fet, tipus “art”. Però vaja, parlant en general, el maquinari té els problemes comentats anteriorment i el programari no els té.

5 comments to Sobre el maquinari

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>