Especialitzar-se massa d’hora

(apunt força curt)
Fa molts anys vaig estudiar llatí (2º de BUP, 15 anys). En aquell moment ho vaig trobar odiòs. De fet opinava que s’havia d’escollir lletres o ciències com més aviat millor.

Però amb els anys ho he apreciat, he donat les gràcies d’haver estudiat llatí. I cap cop he donat les gràcies d’haver estudiat derivades a 2º de BUP enlloc de fer-les a 3º de BUP. He trobat que tinc llacunes més grans de formació amb història o literatura que amb temes més científics (i en tinc dels dos!)

Ja ho vaig pensar fa temps, però ara opino que caldria donar una formació més àmplia més temps. Seleccionar lletres o ciències massa d’hora limita a la gent, el què s’estudiï uns anys més aviat de ciències no ajudarà al desenvolupament més tard. O no especialment, crec.

L’Estonià està basat en declinacions, igual que el llatí. A Berlín, hi ha molta càrrega històrica de la segona guerra mundial. Sí, a informàtica tenim molta component científica i he trobat i trobo a faltar diverses coses, però el què trobo a faltar no ve del què no vaig estudiar a 2º de BUP per fer llatí enlloc de fer integrals.

Així que si hi ha algú jove que llegeix això, que s’ho agafi tot de forma positiva, i intenti aprendre i no que vagi a aprovar examens. Que jo crec que, ho tinc mala memòria o algunes coses les vaig estudiar massa focalitzades a l’examen i no se m’ha quedat ni la idea general (arf!). Ho trobo en varies assignatures que
vaig estudiar 🙂

4 comments to Especialitzar-se massa d’hora

 • l’eli ja no escriu? que torni!!!!

 • Pirinenc: l’eli està bé, però enfeinada amb la Sirga (la llibreria de Gràcia). Jo també espero que torni a tenir temps i energia per escriure!!!!!!!!!!!!!

 • Eli

  Hola nois,

  Ep! això que escrius està molt bé. Hi estic molt d’acord. De fet jo quan estudiava COU a l’institut i feia lletres-mixtes (sempre he pensat que és força estrany això de les mixtes, aquest nom…) Hi havia dues assignatures que pensava que éren imprescindibles i que les hauríem de fer tots.

  Una era història del món contemporani (revolució industrial, revolució francesa, la revolució russa, les 2 guerres mundials, descolonització, guerra freda, etc.). Aquesta només la fèiem els de lletres. Però és molt i molt recomanable.

  L’altra és filosofia, aquesta era obligatòria per a tots. Però no sempre hi posàvem l’atenció que requeria. Després l’he trobat a faltar, és el fonament de massa coses que ens envolten. M’atreviria a dir que de tot.

  Mai no és tard per aprendre i m’apunto a la crida que fa el Carles, si hi ha algú jove que llegeix això. Pareu atenció a la filo i la història us donaran moltes claus per interpretar el món més endavant.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>