Demà és el darrer dia del curs d’Introducció a GNU/Linux amb què el G-node ha començat la seva activitat. Ha estat un curs pilot, d’iniciació i l’han fet 6 companys i companyes. El darrer dia farem l’entrega de diplomes i un pica-pica pels participants. S’han fet un total de quatre sessions. Dues persones s’han animat a desinstal·lar-se el windows i posar-se SO lliure. Hem aclarit uns pocs conceptes i hem après algunes coses noves. A veure si ho explico bé.
L’aproximació-. Durant un meset els ordinadors de l’espai G-node han estat disponibles per tothom, gràcies a la col·laboració i la feinada d’un company del Penedès que ara viu a Barcelona. Els ordinadors són reciclats, excepte els teclats i els ratolins. Estan connectats en xarxa a una màquina que sí vam comprar -última tecnologia (és broma)- una mica millor vaja. Tenen instal·lada una Debian. El penedesenc ens els va posar a punt. Va reciclar material i va comprovar que tot funciones correctament.
No és una feina agraïda precisament, perquè alguns usuaris només saben valorar resultats immediats amb el mínim esforç. M’he fet un fart de comprovar-ho. Durant el mes de proves he sentit penoses crítiques (poques) que l’única cosa que denotaven era la incompetència tècnica/tecnològica de qui les feia. És força estesa aquesta incompetència i amb segons quins plantejaments val més no barallar-s’hi. Corres el risc de caure en l’estupidesa.
Cal dir que ha abundat la prudència i l’admiració. Per alguna gent del col·lectiu ha estat una oportunitat, la primera, de tocar i remenar un sistema operatiu lliure. Si bé alguns ja coneixien que existien programes lliures, (Openoffice, Firefox) i coneixien algunes de les seves propietats, però tenien seriosos dubtes sobre les possibilitats tècniques que té un sistema operatiu i les seves capacitats per entendre’l i explotar-lo. Ara, aquests, són els nous convençuts.
La formació-. Passat aquest mes, un cop superades les primeres reticències, muntem un curs d’introducció a GNU/Linux, molt bàsic, i molt pràctic on s’han mostrat les possibilitats que ofereix i també la filosofia del programari lliure (una mica d’història, els orígens, l’ètica…). El curs vol aproximar-se, de forma senzilla, a les aplicacions que un usuari novell pot necessitar més. I també aproximar la força que té com a moviment i com a plantejament social. El curs ha comptat amb un “profe” especialista-de-renom, (aquí el company del pintant) en Carles, amb un “profe” usuari avançat-explorador-enèrgic, en Martí, i d’una entusiasta, una servidora.
Estic contenta de com ha anat a nivell intern, però no estic segura si l’encertarem davant d’un públic no conegut. Ens falta treballar-nos els apunts i les sessions. I pensar exercicis per fer-lo molt, molt pràctic i amè. A veure, deixaré que la valoració la facin els participants del curs i ens el prepararem bé per la propera edició.
PD: Pot ser interessant posar una entrada al bloc del G-node explicant com es va fer el reciclatge dels ordinadors, què es va aprofitar, què es va desestimar, com es va fer la connexió en xarxa, què es necessita. Problemes i solucions. En definitiva aquells aspectes tècnics que han fet possible l’espai. Podria ser útil per si alguna altra associació s’anima. No és que vulgui encolomar-li més feina al noi del Penedès, pobre, mai no li hem agraït prou, però estaria bé fer-ho i que ell s’ho revisi. Et trobem a faltar.
Com que sóc una de les assistents al curs del G-Node (vull el meu diploma!) aptofito i deixo un comentari.
Crec que el curs ha estat molt bé, una mica caos, això sí (normal, era el primer, el proper serà quasi perfecte!).
Personalment jo ja tenia Ubuntu a casa (de fa poc) i moltes coses de les que s’explicaven ja les coneixia. Però crec que és un tipus de curs molt útil per la gent que no té més sontacte amb el software lliure que el Firefox.
Vull dir que a vegades als usuaris de Windows/Mac els fa (ens fa) por endinsar-nos en aquest món desconegut. Penses que et portarà molts problemes, que tot serà complicat de fer, que després no podràs passar els teus documents a ningú etc. Però a la que et poses a remenar una mica veus que la majoria de coses (a nivell usuari) són molt iguals i n’hi ha algunes de diferents, però senzilles d’aprendre a utilitzar.
Evidentment, cal un punt de paciència i un punt d’esperit aventurer, com davant de qualsevol nou aprenentage. Però crec que la filosofia, els objectius etc del software lliure bé s’ho valen.
avui ens han arribat per correu els CDs d’ubuntu i kubuntu que vam demanar al senyor astronauta ric i demà els portarem per repartir a la gent del curs!
l’artice de com es va fer tot plegat en teoria s’està fent i es penjarà al bloc de gracianode més aviat o més tard
Gràcies per la part de piloteig!
Només afegir una cosa important: m’ho he passat molt bé fent el curs. He fet altres cursos i el millor d’aquest: les cares de la gent: impagables! Ulls oberts, interessats, preguntant, no volien acabar!!! demanaven més!!! Un dimecres a les 10 de la nit i dient de continuar, perfecte.
I jo trobo que, entre altres coses, ha faltat moltíssima pràctica. Però es millorarà 🙂
Fins demà!
Be igual que el Carles, gràcies pel piloteig. Com diuen per aqui hi ha molta feina per fer encara, el problema i com molt be comenten es que a vegades aquesta és massa subterrània per a poder-la valorar amb suficient criteri. Tot i això la meva aportació ha sigut sempre amb tota la alegria possible, és una llàstima que no hagi tingut més hores i poder acabar de perfilar alguns aspectes que certament haurien acabat de tancar el cercle. Ens tornem a veure molt aviat, per fi s’acaben les interminables jornades a la facultat.