El Programari Lliure no té aturador

Cada cop hi ha més Programari Lliure. I en general cada cop té més qualitat. I això no sembla que tingui aturador!

Situació: estava mirant unes coses del codi de gwenview per visualitzar videos. No funcionava bé i no veia perquè. Vaig buscar programes que fessin el mateix per veure com tractaven aquest tema, i vaig trobar el kphotoalbum. Estava mirant per dins el codi, secció “reproduir videos” i… ho veia tot molt semblant. Fins que em vaig fixar que hi havia una nota al començament del fitxer que deia “Codi inspirat del gwenview”.

Que bé el PL! Permet que algú (gwenview?) aprengui com es fa una cosa i altres (kphotoalbum) ho tornin a aplicar, sense invertir-hi tantes hores com el primer. I a més a més, la versió del kphotoalbum és una mica millorada (almenys diferent) i el gwenview podria aprendre’n d’aquests un altre cop. De fet vem estar apunt
de fer això mateix.

Si ara algú vol fer un programa de visualitzar fotos i videos té força coneixement fàcilment disponible: tot el gwenview i tot el kphotoalbum. I molts més! I no és tant dificil mirar, inspirar-se, millorar, canviar i aplicar. En canvi si algú fa el mateixa amb programari privatiu tindrà força problemes: tindrà molt poc codi accessible per reaprofitar, pagament de llicències, incompatibilitats, falta d’informació, etc.

És per això (i molts altres motius) que veig clarament com el PL s’auto-alimenta d’ell mateix, igual que una bola de neu que es va fent cada cop més grossa. Cada cop el PL té més qualitat: és molt difícil que vagi endarrera, és molt fàcil que vagi endavant. De forma natural va endavant, lent o ràpid. En canvi el programari privatiu és molt més fàcil que s’estanqui i no pugui evolucionar tant.

De fet, i sent molt generosos amb el programari privatiu, seria que cada generació d’investigadors només poder aplicar però no estudiar o entendre els resultats de l’última generació d’investigadors. Dic aplicar pensant que amb programari privatiu es pot anar construint amb llibreries, que algú pot comprar i fer-les servir però sense mirar com han estat fetes. I potser encara em passo de generòs 🙂

2 comments to El Programari Lliure no té aturador

  • xavi

    Totalment d’acord amb tu! Carles. Tot i que sort que no has escrit un paràgraf més, perquè cada paràgraf t’has anat creixent i creixent 🙂 no sé on arribaries amb dos paràgrafs més… potser a que Déu va fer el món basant-se en un altre lliure doncs va mirar el codi font del supra-adn de les espècies, i que altres Déus ho tenen molt més complicat… doncs no m’agradaria viure en un d’aquells altres móns… tal i com està aquest… per cert… on està el bugzilla.$DEITY vull posar uns quants bugs al respecte del clima i de les diferències nord-sud 😀

    Fóra conyes, a Chronojump és el pa de cada dia, pensa que Mono no està gaire documentat i les gtk ho estan molt menys que les QT, així que a reciclar bytes…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>