xensacional

En Carles m’ha muntat un Xen a la seva màquina. Perdoneu si ara descobreixo la sopa d’all, però quan ho vaig veure em vaig quedar realment impressionat.

Si ho he entès bé es tracta de que una sola màquina és comporta com si fossin vàries. Així, tot i que només hi ha un teclat, cpu, … en realitat jo tinc l’experiència que estic al meu equip amb la meva distribució de Linux, kernel, paquets, arxius, … i ell està en el seu, però els dos estan inclosos en la mateixa màquina.

Des de fora puc entrar per SSH al seu equip i des d’allà anar cap al meu, o entrar directament al meu. De la mateixa manera ho fan els paquets d’internet, que van del seu Apache al meu Apache o al meu XSP.

L’aplicació concreta, en primer lloc, nou domini chronojump.org, dos foros:

…de moment amb molt poc suc, sobretot perquè són simplement substituts d’unes llistes de correu en que principalment es feien anuncis de desenvolupadors a usuaris.

El més xulo que està allà és un servidor de Chronojump corrent sota XSP, que agafarà les dades dels clients i farà comparatives cap a munt i cap avall. El que més em satisfà és que aquest servidor comparteix pràcticament el mateix codi que el client (exceptuant el GTK), de manera que la creació ha estat molt ràpida i la compatibilitat entre ambdós (les seves classes i mètodes) és molt fàcil de mantenir.

El client es comunica amb el servidor (serveis web) per a preguntar si hi ha alguna versió nova. I si un dia es bloqueja, a la següent execució li diu que s’actualitzi. A més el client pot veure les estadístiques del servidor, i sobretot pujar dades. Quan comenci a haver-hi dades xules, llavors programaré un sistema per la generació setmanal d’informes estadístics (amb R contra el Sqlite) i els mecanismes de comparació de dades entre client i servidor. De moment tira bastant bé excepte un problemilla del XSP que sembla que passat un dia es queda una mica mort. Caldrà actualitzar-lo o fer-ho córrer des de l’Apache amb mod-mono.

Aquí un exemple d’estadístiques del servidor encara en proves (a una foto mal tallada):

Aquí el disseny de la base de dades del que n’estic orgullós:

Gràcies Carles.

2 comments to xensacional

  • De res!

    Apart de coses informàtiques també va molt bé per estalviar despeses i ecològic 🙂

  • I’d be inclined to make a deal with you one this subject. Which is not something I typically do! I enjoy reading a post that will make people think. Also, thanks for allowing me to speak my mind!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>