Ubuntu netbook, Asus Eee PC 901

L’octubre 2008 vaig comprar-me un Asus Eee PC 901. El vaig voler comprar amb GNU/Linux, amb memòria flash (sense disc dur), i de color negre. Aquells dies això no era possible, així que va ser tal com jo volia però de color blanc.

El netbook venia amb una Xandros molt modificada. Vaig estar força hores per personalitzar unes coses: bàsicament poder muntar discs durs xifrats i poder-me connectar a Internet amb el mòdem USB i el mòbil.
Les dues coses són fàcils en general, almenys en sistemes Debian només cal instal·lar uns paquets i copiar els fitxers de configuració. Però amb la Xandros, la pila USB anava diferent (cortesia d’Asus) i pel xifrat vaig haver de compilar uns mòduls per aquest Kernel en particular, que no va ser massa fàcil (trobar el Kernel, compilar amb el mateix compilador, etc.)

Des de llavors fins fa uns mesos tenia la mateixa Xandros. Total, feia el què volia, per fer alguns ssh’s, algun Skype que necessitava fer, mirar alguna pel·lícula quan viatjo, navegar, etc. ja és suficient. M’agradava tenir-hi el què venia per defecte, per poder dir «ei, vaig comprar això així, amb aquest Linux!».

Però últimament hi havia coses que volia fer: actualitzar Firefox, instal·lar altres programes, etc. així que finalment vaig provar una Ubuntu Netbook. A un wiki deia que algunes coses no anaven bé, però vaig pensar… prova prova que potser el wiki està malament.

Quina passada, la veritat. Tot va funcionar bé! La Wifi amb WPA-2 (abans no funcionava). Càmera, Skype, nou Firefox, instal·lar els programes que em vinguessin de gust…
El què em va costar força hores el 2008 amb la Xandros va ser qüestió de minuts aquí (xifratge, connexió USB mòdem).
Instal·lar els programes que volia (ja era hora de portar el qdacco al netbook!) també fàcil i sense problemes.

Em vaig sentir força estúpid d’haver tardat tant en fer el canvi.

A més la interfície d’usuari és molt maca, cómode… la gent que ho ha vist li encanta.

Així que si queda algú com jo amb la Xandros vella que faci el canvi. O que provi la Ubuntu Netbook que està molt ben acabada.
Vaig provar breument la KUbuntu Netbook, però no li vaig veure cap diferència gran en un netbook així que per variar faig servir KDE en el meu escriptori normal (i Debian) i Gnome al netbook.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>