Sudokus molt difícils: hardest ones. Com fer sortir de polleguera a un jugador?

Qui més qui menys té algun amic que fa Sudokus (o un mateix en fa).

Jo quan veig un Sudoku, el primer que em passa pel cap és «com faria el programa que els resolt?». De fet hi ha competicions de programes que resolen Sudokus: en donen un fitxer amb milers de Sudokus i han de trobar les solucions el més ràpid possible (comparat amb altres programes a la mateixa màquina, s’entén).

Tal com vaig llegir algun lloc, un Sudoku no es «juga» (com escacs) sinó que es «resol». I per resoldre ja tenim ordinadors.

Potser em passa perquè a un examen vaig haver de fer un programa que resolia Sudokus… però no crec que sigui això.

Fa mesos una amiga em deia que és taaaaaaaan bona fent Sudokus. Vaja, que els fa super ràpid (ho he vist, i sí, és super ràpid. Menys que un ordinador, cosa que sembla que li faci ràbia. Ja li dic, no intenta pas ser ḿes ràpid que una calculadora fent multiplicacions, no sé per què amb Sudokus sí).

Així que vaig fer un programa que resol Sudokus. Però mentre llegia a la Wikipedia per algorismes vaig trobar aquesta interessant secció: bàsicament són Sudokus que a mà és bàsicament impossible. El problema és que no es té donat els valors inicials, no es té absolutament cap pista de quin numero posar i a on.

A més a més, segons ella «això és molt fàcil, té molts números.». Ja li vaig dir, agafa’ls a casa i fes-los. Es va desesperar força, no va poder fer-los i segur que s’hi va passar molta estona.

Hi ha qui diu que no són Sudokus de veritat perquè cal començar endevinant. Els programes que ajuden a resoldre tampoc saben què fer al començament.

Així que ja sabeu: podeu enviar als fans de Sudokus (o bé si en feu) els molt difícils.

PD: no tinc cap problema amb gent fent Sudokus, n’he fet i al final és entretingut, un passatemps més, un repte més, amb tècniques per anar ràpid, etc. que no es vegi això com una crítica a ningú.

4 comments to Sudokus molt difícils: hardest ones. Com fer sortir de polleguera a un jugador?

  • pere

    DESQUICIAR NO és català !

  • Gràcies Pere, ja ho he canviat.

    Com a curiositat, el diccionari posa “1 verbo transitivo y verbo pronominal (sacar de quicio una puerta) desengolfar; fer sortir de polleguera.”
    He posat “fer sortir de polleguera”, perquè “desngolfar” no ho havia sentit mai…

  • onnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

  • Hi,I check your blog named “Sudokus molt difícils: hardest ones. Com fer sortir de polleguera a un jugador? « pintant…” on a regular basis.Your humoristic style is witty, keep doing what you’re doing! And you can look our website about proxy list.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>