Caganer, caga tió…

Fa temps sense voler em va sortir un acudit!

A la feina em diuen que tenim una fixació, perquè veuen que tenim el Caga Tió, el Caganer (en tinc dos a la taula). I jo els hi vaig dir que anessin a cagar!!

(bé, potser alguna fixació sí que tenim?)

3 comments to Caganer, caga tió…

 • xavi

  Hola a tots/es, fa temps que no escrivia…

  En la meva opinió se’n fa un gra massa del caganer. Els avis en tenien al pessebre però era una figura més. Feia gràcia. Però era una més de moltes, no era la bàsica, estava on ha de ser: a una cantonada. No es posarà allà enmig a fer lo seu davant de tothom.

  Crec que degut a que aquesta figura no forma part del patrimoni cultural d’altres llocs, l’hem convertida en fet diferenciador. Així, ha saltat per a ser protagonista, essent més popular que el propi pessebre. Així que en la meva opinió la figura no està malament però està sobredimensionada.

  Quant al Tió de Nadal, i el Caga Tió veureu que passa el mateix, s’ha canviat el nom a “Caga Tió” popularitzant-se més el “cagar” més que el “Tió”:


  Es tracta d’una tradició amb segles d’història, inicialment relacionada amb la natura, la fertilitat i el solstici d’hivern.

  Els darrers anys ha proliferat una imatge del Tió desvirtuada i folcloritzada, segurament com a resultat d’estratègies comercials davant d’influències anglosaxones, com un personatge amb cara, potes, etc. que buida de qualsevol contingut cultural una tradició milenària que precisament rau en fer que un element vegetal, en representació de tota la Natura, adquireixi temporalment com a tal (com a vegetal), qualitats animals màgiques, i no pas físiques.

  Del fet de fer cagar el tió hi ha qui li ha posat el nom de Caga Tió, ja que diverses cançons comencen amb aquests mots, on “caga” és de fet el verb en imperatiu, però no és una denominació amb tradició.

  https://ca.wikipedia.org/wiki/Ti%C3%B3_de_Nadal

  Personalment recordo el Tió, recordo veure’l, anar a resar i tornar, la manta, els regals, com li picàvem amb el bastó, i recordo la cançó i com començava, i el record de tot allò, com a conjunt, era molt bonic.

 • xavi

  Per cert, avui he vist pessebres a Tarragona. Eren naixements i no hi havia cap caganer. Bé, normal perquè no ho faran allà mateix, però vaja, les escenes eren panoràmiques, en la majoria es veia molt més que el naixement, però no prou com per incloure la figura.

  Salutacions.

 • Vaig anar a una exposició de pessebres de Barcelona i vaig observar el mateix: no hi havia cap caganer, igual que la de Tarragona.

  Fins aviat!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>