Coneixement de Catalunya i Linux, a Estònia

(continua de l’entrada anterior d’Estònia)

Catalunya i Espanya


Un tema que m’ha sorprès força és el què coneixen de Catalunya i Espanya. Ja em va passar un altre cop que vaig anar a Estònia, vaig tornar amb la sensació de “necessito llegir un llibre d’història d’Espanya i Catalunya, que em fan preguntes que (quasi) no sé contestar”. El noi Txec en sap especialment (bé, sap de molts temes!). El cap de finances també està molt el dia. Els dos em demanàvem coses com què va passar amb el referèndum, si opino que Catalunya aconseguirà independència i quan, que si el català amunt i avall, sabien que a Andorra és l’únic país on el català és llengua oficial, etc. i preguntes sobre l’Espanya medieval, d’on ve la separació Catalunya/Espanya i per què, i què ho fa que Portugal està separat, quines llengües hi ha, etc.
Hi ha qui per aquí m’ha dit que s’ho han estudiat perquè jo venia. No ho crec, no crec que haguessin anat fa 10 anys a esquiar a Andorra perquè jo venia, i molts altres detalls que es veu de cultura i no d’estudi/lectura prèvia.

Més coses, la setmana passada a casa uns coneguts i per celebrar que un nen ha fet 8 mesos han obert “champagne”. Treuen l’ampolla… I ERA FREIXENET!!! A l’etiqueta posava “Importat pel major importador d’USA” i “St. Sadurní d’Anoia (España)”. A més, se l’han pres calent! (temperatura ambient de dins de casa, quin sacrilegi!!!). No s’havien adonat que era català, tampoc no val dir que ho havien preparat.

M’han dit que Freixenet/Codorniu són molt cars d’aconseguir a Estònia. L’oli d’oliva també és molt car, més del doble que Catalunya. A un restaurant ho posava com a part escencial de l’amanida: Oli d’oliva!

Ah! i respecten molt que ets català, que et dius “Carles” i no “Carlos” (tot i que a una tarja del gimnàs m’han posat Karles, ja que ells fan servir “K”s més que “C”‘s, només per paraules estrangeres), etc.
Detalls: Andorra és molt popular aquí, pel tema d’esquí. Els hi encanten les plantes, en tenen per tot arreu (hi ha una zona a l’oficina que sembla una selva, jo de moment hi tinc un cactus només), de pomes en tenen de molt petites i de grans normals, etc.

Linux


Fa mesos vaig buscar algun LUG a Estònia per fer les trobades que faig a Catux però aquí… i no vaig trobar res interessant. Alguna pàgina mooolt morta, però poca cosa més. Un grup de news, gent que em va contestar dient un canal de xat, etc.

Setmanes després a les news em van dir una Web i fa 2 setmanes hi va haver una trobada per montar un grup més actiu a Tallinn/Estònia. Hi vaig anar: van fer una pluja d’idees per fer el grup, i després una xerrada d’Ubuntu, una altra de FreeBSD i una altra de Gentoo i sistemes de paquets.

He vist que tenen el mateix problema que altres llocs: organització, el govern, la gent, etc. Cal però pensar que Estònia està a un moment molt bo per instaurar Linux i programari lliure: té un creixement anual de més d’un 10%, segons em van dir. Això vol dir que no cal tan en pensar “canviar sistemes” sinó en “posar-los lliures”. Al final de les xerrades he parlat amb el que portava la veu de tot plegat, jo tenia pressa i no hem pogut xerrar gaire però hem mantingut contacte per mail per veure si l’experiència de Catux els hi pot servir. A més el desembre hi haurà una altra jornada, aquest cop més llarga i no serà a Tallinn sinó a Tartu (a uns… 150 Km. aprox.)

Apart, no es veuen massa Linux. Això sí, a la xerrada hi havia 5 portàtils i dos eren Thinkpads! No havia vist mai tants Thinkpads junts. Un era d’un noi que treballa amb FreeBSD, i ja havia llegit que la comunitat BSD tenen molts Thinkpads. A Catalunya crec que no n’havia vist cap, de modern.

Bé, crec que fins que faci fred extrem, molta nit o neu no toquen més entrades d’Estònia 🙂

13 comments to Coneixement de Catalunya i Linux, a Estònia

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>