Serveis via Web

Amb aquesta entrada començo una sèrie de 3 entrades sobre serveis via Web. Aquí donaré la meva opinió personal, després reflexionaré sobre els punts forts de serveis via Web i per últim faré una predicció.

Faig servir pocs serveis via Web dels que ofereixen empreses gratuïtament (penso amb Webmails genèrics, fotos, documents, sistema de control de versions, etc.). Dels varis serveis, ho gestiono d’aquesta manera:


 • Correu: m’agrada tenir el meu propi domini. Ja vaig passar per canvis quan feia servir iname.com (sembla ben desaparegut, era important al seu moment), linuxfan.com (també desaparegut), després la universitat… no em garanteixen que tingui el mateix mail amb les mateixes condicions al llarg del temps. Amb el mail, i com que l’adreça és força pública, no m’agrada canviar així com així. I menys quan estàs donat d’alta a llocs, etc.

 • Fotos: pel meu ús personal, normalment faig algun petit foto-àlbum, últimament feia servir Photon. O bé les envio via mail canviant la mida, o bé les penjo amb un .tar a algun servidor amb ample de banda. No em fa el pes fer servir Flickr i altres, tot i que reconec que és còmode per enviar enllaços a la gent i que puguin veure les fotos, amb molt d’ample de banda.

 • Documents (per editar-los): no m’agrada penjar els documents en llocs Web d’altres. I menys sense que el programari sigui lliure (el del costat de servidor, el navegador ja ho sol ser)

Una alternativa al mail és tenir el propi domini (que podem canviar de proveïdor) i gestionar-lo nosaltres o l’empresa del domini. O fins i tot Google, si recordo bé, podia gestionar dominis de tercers (i el dia que no ens agradi es pot canviar, el domini és nostre).

En el cas dels documents, una alternativa és montar-ho nosaltres a algun servidor amb accés. Sé que això és difícil, cal un servidor, coneixements i temps. Una altra alternativa és passar documents per mail, prescindir de la comoditat d’alguns serveis, etc.

Normalment el programari que fan servir aquests llocs no sol ser lliure, malauradament. Veig un risc: acabar fent servir el 90% de temps un programari lliure (Firefox, Konqueror, etc.) però sense tenir accés a la lògica de les aplicacions, que són remotes. Deixant les dades a programes i sistemes que no són els nostres. Sembla una trampa, no? I tinc la sensació que a vegades donen un caramel (interfície molt bona, bona interoperabilitat, etc.) però a un preu una mica car… sobretot si ho fa tothom i ens tornem dependents del servei.

És per això que en mesura i sense exageració intento no caure massa al possible parany. I és que ara el tema fotos està mogut, eh? (Microsoft mirant de comprar a Yahoo, quan es va comprar Flickr i ja en el seu moment alguns usuaris van «enfadar-se» per canvis a les condicions de les llicències de les fotos, tema que no vaig seguir massa).

Resumint: millor tenir-ho tot lliure, i la majoria de serveis Webs no ens donen cap llibertat. Ja sé que no s’executa al nostre ordinador, però m’agradaria tenir més control sobre això.

3 comments to Serveis via Web

 • Hola,

  No hi vaig voler entrar, però hi ha altres motius també i que ara veig de casualitat a nivell de privadesa. Veure, per exemple: http://meneame.net/story/sabes-prestas-cuando-usas-hotmail

  (sí, parlen de Hotmail però són semblants…)

  Carles

 • De fet, la trampa és encara més subtil. No tenir un compte a Hotmail em protegirà de ben poc: si els meus amics hi tenen un compte, els meus mails acaben a Can Microsoft igualment.

 • Hola Jordi,

  T’entenc, però el “protegeix poc” és millor que res: hi ha qui també té comptes fora del curs habitual.

  És com Jabber: hi ha qui em deia “no en tinc perquè ningú el fa servir” i jo pensant “bé, si el tinguessis ja podríem xerrar!”

  Això sí, qui li preocupi de veritat la privacitat que faci servir criptografia, eh? que potser havia quedat molt això “mails segurs si no passes per X o Y”.

  Fins aviat,

  Carles

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>