Com fer un servei via Web que triomfi

Aquestes reflexions les havia comentat en petit comité (altrament dit, les havia dit al meu germà Jordi). Fa mesos que ho penso, i aprofitant que ja vaig obrir aquesta caixa d’idees a l’anterior entrada ho comento ara.

Google té uns serveis boníssims i molt famosos. Un altre exemple de molt bons serveis pot ser Flickr (fotos), Youtube (ja de Google), etc.

Hi ha dos varis factors una mica amagats (deixo de costat els evidents, com qualitat, usabilitat, simplicitat, estabilitat, confiabilitat i tots aquests -at).

Un dels factors és pertànyer a una comunitat. Penjar les fotos a un servidor qualsevol els hi dóna molt poca visibilitat. Ningú o gairebé ningú les veurà (deixant de costat amics o coneguts que coneguin el lloc, enllaços, i algun enllaç o buscadors d’imatges). Deixant les fotos a Flickr ens dóna molta visibilitat, enllaços, entrar dins una xarxa social, comentaris, etiquetes, grups, etc.

Un altre factor (i hi juga Google) és agafar idees locals i globalitzar-ho. És el que ha fet amb Google Maps. L’ICC (Institut Cartogràfic de Catalunya), Viamichelin o la guia de Barcelona de l’Ajuntament tenen mapes molt bons. Però cada un té una interfície diferent, té una zona diferent (Barcelona, Catalunya o Europa/món). Google Maps no és tant innovador: però dona una interfície per tot i ajunta (de forma simple) diferents països. Ah! I ho lliga amb resultats del buscador i dóna accés als usuaris a afegir-hi coses. I ho vincula també amb les fotos de Flickr, etc. interrelaciona serveis, els hi dona un petit salt de qualitat, i una marca.

Quan m’ensenyaven serveis com Google Maps jo no tremptava. Però vaja, hauria hagut de trempar! tenen molt èxit! No són nous per qui ja coneixia els altres locals, però portat a l’extrem local i globalitzat. Això sí, abans no sabia on buscar on era el «Picadilly Circus» i ara puc anar a Google Maps i fer-ho.

L’altre «vuelta de tuerca» és intentar fer el mateix però lliure (basat en el model de la Wikipedia). Vegis el nou buscador, etc.

Seguirà el tema amb una propera entrada… endevinant una mica el futur (això mal de fer abans que arribi, clar)

2 comments to Com fer un servei via Web que triomfi

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>